Jak widzicie jestem nowy i zupełnie zielony w tym temacie, otóż mam prostą bazę id, tekst, data. Gdy wstawiam dane z wiersza poleceń wszystko jest w porządku. Natomiast gdy próbuję je wyświetlić na stronie www pojawiają mi się znaki zapytania, również gdy dodaję poprzez formularz pojawiają mi się znaki zapytania na stronie i w bazie. Zmieniałem w my.ini default-character-set=latin2 jak również próbowałem
SET NAMES latin2;
SET CHARACTER SET latin2;
ale ciągle to samo, czy mógły ktoś napisać jak to zrobić by było dobrze?
/////////////////////////////////
natomiast gdy dodałem takie oto linie zaraz po połączeniu z bazą w pliku php
mysql_query("SET NAMES latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query("SET collation_connection = latin2_general_ci") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query("SET CHARACTER SET latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set character_set_connection=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set character_set_client=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set character_set_database=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set character_set_results=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set character_set_server=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set collation_database=latin2_general_ci") or die("Query failed : " . mysql_error());
mysql_query(" set collation_server=latin2_general_ci") or die("Query failed : " . mysql_error());
to na stronie wszystko jest w porządku a w bazie pojawiają się krzaczki.