Cytat(mhs @ 2005-11-03 16:12:56)
Cytat(Synaps @ 2005-11-03 11:33:38)
zrezygnuj z ORDER BY i sortowanie zrób na poziomie php'a.
Być może usuwając ORDER BY w zapytaniu faktycznie cos przyspieszysz wykonanie samego zapytania, jednak przerzucajac to na poziom php na pewno więcej stracisz niż zyskasz. Wszystkie (może prawie wszystkie) operacje jakie możliwe są na zrzucenie na system zarządzania bazą powinny być wykonane przez to właśnie oprogramowanie.
ORDER BY g.title
LIMIT 9, 9
Nie wiem jak dokładnie działa proces przetwarzania zapytań z
LIMIT w MySQL'u ale podejrzewam ze w pierwszej fazie w przykładzie który tutaj mamy sortowany jest cały kursor z wynikiem. Jeśli jest to załóżmy hipotetycznie 25k rekordow, to proces sortowania zacząco wydłuży czas zwrócenia ostatczenego wyniku. Dlatego zasugerowałem żeby użyć sortowania po stronie php'a bo widziałem że z tego kursora wybierane są bardzo małe w porównaniu z kursoerm ilości rekordów.
Ale można tak sobie gdybać

Dlatego moją sugestią jest sprawdzenie jak zachowa się zapytanie
bez ORDER BY. Jest to jeden z hintów do tunningu zapytanka. jednak jak już było tutaj wspomniane bez dokładnych info. o strukturze tabeli i relacjach nie da się dać konkretnej odpowiedzi.
Jednak zgodze się z Tobą
mhs w 100% że bardzo dobrą i wskazaną praktyką jest przerzucenie jak największej ilości operacji przetwarzania informacji na baze danych.