Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Update strony po zmianie w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Marcin__K
Nie jestem pewien czy to jest temat o bazach danych czy o php... no ale pytam:

Czy istnieje możliwość (i jeśli tak to jak to wykonać) update'owania strony (ewentualnie refreshowania) po zmianie w bazie danych MySQL? Stworzyłem w php mini serwis informacyjny na potrzeby mojej (małej) firmy (z zupełnie innej branży - php to moje hobby:). Serwis wyświetlany jest na okrągło na active desktop na komputerach pracowników i każdy może tam umieszczać informacje (o zadanich, spotkaniach itd). I jak na razie w pliku php ustawiony jest refresh co 60 sekund.
Czy można z tego zrezygnować i aktualizować strony tylko wtedy gdy pojawi się nowa informacja w bazie danych?

Pozdrawiam
Marcin

update - chodzi mi raczej o to czy baza danych może wysłać taką informację, bo pewnie można napisać taki skrypt w php czy w czymś innym, który przeszuka bazę i sprawdzi czy są zmiany
SongoQ
Do takiego oprogramowania nie angazowal bym bazy danych aby ona wysylala jakiekolwiek akcje do programow, bo w tym przypadku nie ma sensu.

Najlepszym rozwiazaniem jest odswierzanie co n sekund i sprawdzenie stanu rekordow i wyswietlenie zmian.
Marcin__K
Cytat(SongoQ @ 2005-11-04 12:27:27)
...w tym przypadku nie ma sensu.

...Najlepszym rozwiazaniem jest odswierzanie co n sekund

OK a czy możesz napisać dlaczego nie ma to sensu oraz (tak z ciekawości) jak to zrobić?
W tej chwili jest to rozwiązane właśnie odświeżaniem i wydaje mi się to mało eleganckie.

pzdr
Marcin
SongoQ
Takie rzadania podejrzewam ze udalo by Ci się zrobić bezpośrednia z ORACLE, lub piszac program ktory jest odpalany co n sekund po stronie serwera i np za pomoca soketa przesyla zadanie do aplikacji, ktora dziala u klienta. Jesli to ma byc przegladarka to nie przychodzi mi do glowy jak wymusic w niej zdalnie przeladowanie.

2 rzecz dlaczego nie ma sensu tak robic jest to, ze klienci moga byc za NATem i wtedy tylko i wylacznie zostaje Ci program w tle i np soket.

Jesli ma to dzialac po przegladarce to wydaje mi sie ze prosciej jest zrobic odswierzanie i sprawdzanie statusu i wtedy ewentualnie zmiana strony.
Marcin__K
Cytat
Takie rzadania podejrzewam ze udalo by Ci się zrobić bezpośrednia z ORACLE

Heh i wszystko jasne smile.gif Nie wiem o co chodzi, ale już nie pytam, może kiedyś się nauczę.

Cytat
prosciej jest zrobic odswierzanie i sprawdzanie statusu i wtedy ewentualnie zmiana strony

No właśnie. Myślę, że za jak będę miał trochę wolnego czasu to zrobię do tego interface we flashu. Tylko czy przez actionscript (lub w as2) można się łączyć bezpośrednio z bazą danych czy też przez php?

I jeszcze o jedną rzecz chciałbym zapytać, a mianowicie czy istnieje coś takiego jak log w mysql (czyli raport ze wszystkich zadań jakie baza d. realizuje) i czy można od strony klienta taki log podejrzeć (w tle) i dopiero wtedy wywołać refresh strony (ew. ramki, bo jeśli wzbogacę to grafiką to nie będę chciał odświeżać całej strony tylko poszczególne elementy, które wyświetlają zawartość bazy)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.