Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mając wiedze, jak zaczac pisac
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rexus
Czytam kolejne kursy, manual itd. zapycham głowę kolejną wiedzą, ale skryptu napisać nie umiem. Problem tkwi w tym że nie potrafie wiedzy ,,uzyc" do napisania skryptu, nie wiem jak moją wizje zamienic na php. Co w tym wypadku zrobic?
nospor
1) zmien temat na ludzki, bo ten ma dwuznaczne znaczenie
2) przenosze na HydePark, moze ktoś zechce z tobą podyskutować na ten temat

co do twego pytania: praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka

edit: o, już dawno nie miałem takiej szybkiej reakcji do zmiany tematu bez zamykania wątku smile.gif Dziękuje
NuLL
Ososbiscie wydaje mi sie iz jesli ma sie wiedze w jakies dziedzinie i nie umie sie niej korzystac tzn ze nalezy dac sobie na luz - ale jest to tylko moja opinia.
ActivePlayer
hm... to tak jak by powiedziec 'wiem jak sie plywa, ale osobiscie nei potrafie'... jesli piszesz ze masz wiedze to oznacza ze potrafisz programowac... jesli nie potrafisz - wybacz - wiedzy tu nie widze...
nospor
Panowie, to chyba nie tak. Chlopak moze miec wiedzę teoretyczną, ale nie ma praktycznej. Obie rzeczy sie nie wykluczają.
Mozna znać wszystkie funkcje w php, ale jesli nie wie sie w jakim celu i gdzie nalezy ich uzywac, to lipa.

@rexus musisz zaczać od robienia prostych skryptów. poszukaj w necie jakiś zadan, albo w ksiązkach zawsze są jakies zadania do zrobienia. Potem zacznij od trudniejszych rzeczy. No i równiez przejrzy nasze forum . Tutaj jest mnostwo zadan i ich praktyczne rozwiązania smile.gif
ActivePlayer
Cytat
Czytam kolejne kursy, manual itd. zapycham głowę kolejną wiedzą, ale skryptu napisać nie umiem.

@nospor: przeczytaj to jeszcze raz...
nospor
Czytalem. Ale jakoś nie chce mi sie wierzyc by autor topicu mial to na mysli dosłownie. Ze niby nie umie napisac echo?
  1. <? 
  2. echo 'to moj pierwszy skrypt';
  3. ?>

Bez przesady. To raczej umie. Podejrzewam ze nie umie przejść do poważniejszych rzeczy, co wynika z braku praktyki. No ale może poczekajmy na wypowiedź rexusa i wyjasni nam jeszcze raz gdzie leży problem
rexus
echo itd potrafie ale nie umiem poskladac funkcji tablic i tak dalej aby stworzyc jakis skrypt

w faq jest napisane
Cytat
3.15 Jak napisać skrypt, który...

Zasadniczo sprawa wygląda tak:
- siadasz przed kartką
- rozpisujesz problem
- analizujesz możliwości rozwiązania
- w manualu sprawdzasz, czy są tam funkcje które są ci niezbędne

- piszesz

Jeśli nie bardzo wiesz jak coś napisać, podpatrz jak to jest zrobione u konkurencji. W ostateczności spytaj na grupie dyskusyjnej.

Punkty pogrubione stanowia problem

ten ostatni pogrubiony wynika z tych dwoch pierwszych winksmiley.jpg
ActivePlayer
to moze masz problem z lgoicznym mysleniem ? (nie chcialem byc nie miły)... zrobmy test... co zrobic zeby dodac wpis do bazy... (jesli znasz teorie to wiesz jakich funkcji uzyc)... jesli wiesz jakich to zapewne mozesz sie domyslic w jakiej kolejnosci...
dr_bonzo
Z jakim sktyptem masz problem?
mike
A mi jednak wydaje, że mas zproblem z logicznym myśleniem i analizowaniem problemów.

Na przykład: Księga gości. Stawiasz sobie pytania, analizujesz je, obmyślasz, ...
Jakie funkcje ma księga gości, pokazuje wpisy, skąd je mam, może gdzieś zapisałem, gdzie, jak je zapisałem, użyłem bazy czy plików, jak odczytałem, co zapisałem, czyt tylko treść i nicka czy może datę i adres IP, jak rozpoznać adres IP, jak datę, ...

Wymyślasz i analizujesz, potem pomysłły w ścisłej formie zapisujesz - przenosisz na kartkę. Na samym końcu siadasz do implementacji.
ens0re
Ja też dopiero się ucze php i MySQL. Mam ksiązke(vademecum prof. wydanie 3) i dzieki niej zrozumiałem to php(z kursów w necie rozumiałem tyle co dodawanie zmiennych biggrin.gif). Chociaż, że przerobiłem tą ksiązke ze 3 razy(te najwazniejsze info) to i tak jeszcze nie pisze bardzo rozbudowanych skryptów. Staram się ciągle coś napisać, sprawdzić pewne funkcje dla siebie i z czasem to wszystko przychodzi łatwiej. Podsumowywując: trzeba pisać dużo od najprostszych skryptów, żeby wkoncu kiedyś napisać własnego CMSa smile.gif Dużo daje wg. mnie też analiza wszystkich skryptów. Dzieki niej wiesz co, kto gdzie kiedy jakiej funkcjii użył.A co do logicznego myslenia: heh musze nad tym bardziej popracować, bo czasem sie gubie we własnych myślach smile.gif
rexus
Dwie ostatnie wypowiedzi chyba mi najwiecej daly, thx

w szczegolnosci mike_mech tobie za obraz w jaki sposob musze wszystko w glowie po ukladac smile.gif thx

temat mozna chyba zamknac

----edit----
Na tym forum nie ma zwyczaju zamykania rozwiązanych tematów. Pamiętajmy, że nie jestesmy sami a temat przez nas założony ma służyć nie tylko nam. Może ktoś będzie chciał coś jeszcze dodać, dopytać, ...
W szczególności bardzo surowo jest karane kasowanie swoich tematów samemu.
~mike_mech
jasiex
Jeszcze pozwole sobie rozgrzebać ten temat...

Mając podstawowe wiadomości o php, z kursów na necie, artykułów, co za skrypt powinienem umieć napisać? winksmiley.jpg winksmiley.jpg Z tej podstawowej wiedzy.

@down...

No spoko, dzięki smile.gif

Sprobuje się jakoś zmobilizowac, postawić przed sobą jakiś skrypt, i go napisać ;=)

Pozdro
dr_bonzo
Nie zadawaj takich pytan tylko zabierz sie za pisanie skryptow (masz wyzej wymienione) i sam zobaczysz.
Wszystko zalezy od kursow i ciebie -- bycmoze nawet heloworlda nie napiszesz-- musisz sprawdzic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.