poison.Pluto
2.12.2005, 23:31:01
Jakiś czas temu zainstalowałem sobie serwer apache na kompie, wszystko działało sprawnie na modemie ADSL póki nie kupiłem sobie routera. Problem polega na tym, że zamiast swojej strony głównej widzę stronę routera :/ Czy ktoś może mi poradzić co należy włączyć/wyłączyć w opcjach routera aby strona działała tak jak poprzednio?
Mój router to D-Link DSL-G664T.
Dzięki za pomoc.
ens0re
2.12.2005, 23:43:36
Tak...łącząc się przez przeglądarke z routerem powinienes miec panel administracyjny tego routera. Tam jest zakładka 'Virtual Server'(czy jakos tak) i tam przekierowywujesz port zewnętrzny(80) na Twoje IP wewnętrzne(IP komputera Twojego..). Wtedy serwer bedzie widoczny na zewnątrz..
poison.Pluto
3.12.2005, 00:09:27
Przekierowanie portów już ustawiłem, jest tam takie coś mniej więcej:
Protocol: TCP
Port Start : 80
Port End: 80
Port Map: 80
na mój ip wewnętrzny.
Innej zakładki na przekierowanie portów (Port Forwarding) nie ma...
NAT i firewall są włączone. Dalej pokazuje się strona routera :/
/// edit
Dane połączenia:
Type: Static
Encapsulation: LLC
Mode: Bridged
PVC Settings
VPI: 1
VCI: 32
QoS: UBR
DHCP włączony
Modulation type: MMode
UPnP wyłączony
DMZ włączony
IGMP Multicast wyłączony
Remote Web włączony na mój IP zew. (wyłączenie nic nie daje).
SongoQ
3.12.2005, 01:31:41
Cytat
Dalej pokazuje się strona routera :/
A moze masz ustawiony port 80 jako port zarzadzania routerem?
Lub mozesz DMZ ustawic na IP wewnetrzny.
Chewolf
3.12.2005, 10:55:02
Cytat(SongoQ @ 2005-12-03 01:31:41)
A moze masz ustawiony port 80 jako port zarzadzania routerem?
Lub mozesz DMZ ustawic na IP wewnetrzny.
Przecież o to się rozchodzi.
Problem jest podobny do tych którzy mają niektórzy właściciele sprzętowego firewalla nVdii. Jego konfiguracja następuje również przez localhost na 80 porcie.Wystarczy jak zmieni port protokołu do routera lub Apache - z którego będzie zapewne korzystał częściej niż do confg routera.
Czyli Np.
Apache - 80
Confg routera - 81
poison.Pluto
3.12.2005, 13:25:04
DMZ włączyłem na swój IP i nic.
Chewolf, wiesz może jak to zrobić? Bo w opcjach routera nie ma takiej możliwości chyba :/ Jedyna opcja gdzie to mogłoby być to chyba to Remote Web, mogę to włączyć lub wyłączyć (są tam pola do wpisania na IP i maskę)...
Opcje do wyboru mam takie:
UPnP Select to configure UPnP for different connections.
Port Forwarding Select to configure Firewall and NAT pass-through to your hosted applications.
Access Control Select to configure Firewall to block your LAN PCs from accessing the Internet.
Advanced Security Select to configure Advanced Firewall & NAT features such as DMZ and Remote Management.
LAN Clients Select to configure LAN Clients.
Bridge Filters Select to setup Brigde Filters.
Multicast Select to configure Multicast pass-through for different connections.
Static Routing Select to configure Static routes.
Dynamic Routing Select to configure RIP.
Wireless Management Select to configure Wireless Management
Wireless Performance Select to check the Wireless Performance.
Coś z tym w ogole jest nie tak, ustawiłem przekierowanie portu 100 na mnie, w apaczu ustawiłem ten port jako domyślny a strona dalej sie nie pokazuje przy próbie połączenia przez ten port :|
s_w_ir
3.12.2005, 18:51:58
Ja też mam ruter, sieć domowa 4 kompy. Ruter ma jakieś ip w stylu 10.0.0.1 i nie ma problemu. Ale przedewszystkim podczas instalacji postawiłem server na ip mego kompa, tzn. na takim jakim widzą mnie w sieci domowej i dzięki temu teraz jak uruchomie server to wystarczy ze ktoś z domówki wpisze mój ip widzi moją strone startową servera. Daje to całkiem ciekawe efekty do testowania
dr_bonzo
3.12.2005, 19:31:35
Cytat
Coś z tym w ogole jest nie tak, ustawiłem przekierowanie portu 100 na mnie, w apaczu ustawiłem ten port jako domyślny a strona dalej sie nie pokazuje przy próbie połączenia przez ten port :|
A skad testujesz to polaczenie? Ze swojego kompa za routerem?
poison.Pluto
3.12.2005, 19:46:22
dr_bonzo, połączenie było testowane z całkiem innego IP.
s_w_ir, w sieci serwer www widać, tylko głównie chodzi mi o to, żeby było go widać z zewnątrz...
Już napisałem do D-Linka, zobaczymy co wymyślą. To, że widać panel routera z Netu to dość niebezpieczne wyjście
sprawdzałem na routerze Linksys. tam w zakładce Administration jest opcja "Remote Administrarion" należy przełączyć ją na Disabled. wtedy nieda się podłączyć do konfiguracji routera z zewnątrz. port administracji ustawiony jest na 8080. daj jeszcze forwarding portu 80 na twojego kompa i chyba powinno działać.
poison.Pluto
3.12.2005, 22:13:05
Sprawdziłem jeszcze raz:
Włączyłem DMZ na mój ip wew.
Włączyłem przekierowanie portu 80 na mój ip wew.
Włączyłem serwer na kompie
Powiedziałem koledze, żeby sprawdził co się ładuje.
Wyświetla się błąd, że serwer nie odpowiada...
Nic nie ładuje również przy tych samych czynnościach wykonanych na innym porcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.