Co do pytania czy nalezy uzyc frameworka czy napisac wszystko samemu:
Powiedzmy ze masz postawic dom. Co zrobisz? Rozpalisz w piecu, nawieziesz gliny i zaczniesz wypalac cegielki na jego budowe? Czy moze zadzwonisz do hurtowni po prefabrykaty i zaczniesz z nich montowac budowle?
Jesli robisz bude dla pasa to pierwsza opcja jest moze ok, ale jezeli wiezowiec?!
Jesli jestes poczatkujacy to wez sie za jakis framework a jednoczesnie ucz sie podstaw samego jezyka.
Nie ograniczaj sie tylko do czytania manuali ale analizuj takze, kod frameworka. To nic innego jak zbior plikow php. Spory kawal obiektowo napisanego kodu.
Przy takim podejsciu nauczysz sie najwiecej w stosunkowo niedlugim czasie.
Jezeli skupisz sie na samym php, dojdzie do tego ze za jakis czas bedziesz musial uczyc sie juz nie jezyka ale jak budowac z niego aplikacje.
Zdecydowanie polecam PRADO. Zaprogramowalem juz 3 aplikacje na tym fremeworku. Nad pierwsza siedzialem ponad 2 tygodnie. Druga zajela mi juz niecaly tydzien trzecia 3 dni! A taka prost nie byla... Doszlo do tego ze wieksze problemy mam ze zbudowaniem arkusza CSS, czy zaprojektowaniem samej bazy danych niz, z rozwiazaniem problemow typowo "PHPowskich". PRADO jest naprawde swietnym systemem.
Chyba wlasnie kwestia szybkosci kodowania przemawia za PRADO najbardziej. Nawet bardzo doswiadczeni koderzy majacy mojavi w paluszku, sa pod wrazeniem tego systemu, w tym zakresie.
Jezeli robisz wieksza apllikacjie to polecam polaczyc PRADO z Propelem. Poznanie obu systemow to kwestia 8-40h zabawy. W zaleznosci od polotu i doswiadczenia programisty.
Do zalet tego frameworka zaliczam:
- Niesamowita szybkosc progranowania
- Ma dobra dokumentacje swietne forum i duzo tutoriali
- Programujac mozesz opierac sie na zadarzeniach co jest latwiejsze dla poczatkujacego kodera.
- dostepnosc i latwe uzycie modułów
- Pelna zgodnosc z PHP5
- Jeszcze to cos co trudno zdefiniowac, po prostu jest to system bardzo dobrze przemyslany. Jest intuicyjny, prosty, nie sposob go nie lubic

Moze prado nie jest idealne do wszystkiego. Do naprawde duzych aplikacji nie jest juz takie dobre, ale przy malych i srednich projektach sprawdza sie znakomicie.