chciałem poruszyć temat wykorzystania php w firmach posiadających już systemy CRM (Customer Relationship Management).
Większość użytkowników CRM to duże firmy/korporacje, które wykorzystują rozwiązania dostarczane przez takich providerów jak IBM czy Microsoft.
Można tu wymienić CRMy takie jak PeopleSoft, Business Objects...
Dominują języki wysokiego poziomu (C# C-Sharp C#.NET, JAVA), cieszące się zaufaniem na rynku. W tej materi php prezentuje się raczej słabo, gdyż ciąży na nim opinia języka strukturalnego i skryptowego.
W rzeczywistości nowa odsłona PHP5 udostępnia szereg funkcjonalności zaadoptowanych z języków takich jak chociażby JAVA, a w połączeniu z prostotą i łatwością adaptacji zaczyna stanowić poważną konkurencję.
Problemem jest blokada mentalna klienta, który nie chce dopuścić do zastosowania potencjalnie niebezpiecznych rozwiązań, na koszt tych sprawdzonych. Doświadczyłem tego na własnej skórze

Myślę, że upłynie jeszcze wiele kodu zanim php trafi pod strzech szklanych domów na równi z obecnymi, drogimi, lecz sprawdzonymi rozwiązaniami. Otwarte natomiast pozostają tylne drzwi - zastosowania php we współpracy z systemami CRM.
O ile zaletą CRMowych gigantów jest funkcjonalność, bezpieczeństwo i wiele rozwiązań biznesowych, które dokładnie celują w rynek,
to nie są one w pełni podatne na zmiany. System CRM jest jak ogórd pełen rozmaitych kwiatów, ale żeby przesadzić jednego z nich, trzeba rozkopać całe pole. Nawet drobne zmiany w strukturze bazy danych pociągają za sobą zaangażowanie zasobów ludzkich a co za tym idzie duże pieniądze.
Kosztuje też wprowadzanie nowych funkcjonalności. System CRM jest uniwersalny dopóki nie zaadaptuje się w dynamicznym środowisku. Reakcja na potrzeby klienta jest powolna, pochłania dużo czasu i pieniędzy.
W tym miejscu pojawia się pole dla aplikacji wspomagających, które w szybki i łatwy sposób przejmą część pracy dając wyjściowe wyniki kierowane na interfejs z CRM. W przypadku który znam z autopsji są to pliki płaskie, migrowane do systemu nadrzędnego przy pomocy narzędzi tworzonych przez lokalnych developerów dla platformy Oracle (aplikacje PL/SQL).
Kwesta stworzenia aplikacji współpracującej ze zdalnym interfejsem nastęczała wiele problemów, jednak od niedawna dostępne sa darmowe, stabilne wersje rozszerzeń rozwiązujące wiele problemów z którymi dotychchczas borykali się użytkowncy php. M.in:
php Data Objects Interface - abstrakcja dla baz danych jako moduł php
Service Data Objects (SDOs) for php - interfejs obsługujący różne źródła danych.
Zwiększa się szybkość enginu Zenda, jak również wsparcie ze strony komercyjnych providerów (php Developer Center). Technologia jest gotowa, wystarczy ją w umiejętny sposób wykorzystać.
Jakie, Waszym zdaniem, cechy powinien posiadać system współpracujący z CRM ?
Czy mieliście już jakieś doświadczenia w tworzeniu takich projektów ?
I co mnie najbardziej interesuje, jak zapatrujecie się na kwestię wykorzystnia php jako rozwiązań biznesowych wysokiej jakości.
Pozdr.