Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [specyfikacja] javascript
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kabraxis
Witam mam pewien problem, a mianowicie osoba z którą mam zaliczenia chce mi obniżyć ocene za to, zę zdefiniowałem funkcję w znaczniku body, a nie w head... przeciez to nie ma nic do rzeczy? ważne, że jest w <script>, a to gdzie będą zdefiniowane funkcję zależy już tylko od programisty i projektu czy nie mam racji?

Czy zna ktoś jakąs specyfikację do javascript, w której jest mowa o miejscu gdzie definiuje się funkcję lub czymś co moge wykorzystać do swojej obrony?

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc, Kabraxis
mike
Też obniżyłbym Ci za to ocenę tongue.gif

Funkcje w 90% przypadków wykonują jakąś akcję będącą akcją na działanie użytkownika. Dlatego powinny się załadować do skryptu przed tym zanimu użytkownik będzie miał okazję je wywołać.
Wiadomo oczywiście, że to co jest w <head> załaduje się wcześniej od tego co jest w <body>

Twoja sytuacja zależy od tego co było w tej funkcji i jak zostaje ona wywoływana.

Przytocz konktretną sytuację, będzie łatwiej ocenić.
ghostrider
za mike_mech'em, ocen w dól,

1. funcje definiujemy w HEAD, to REKOMENDACJA, nie standart, ale:
programista ktory nadejdzie po tobie tam funckji bedzie szukal.
Chodzi o szerszy temat zwany standardami kodownia. W projektach w ktorych pracuje wiecej niz jeden programista to szczegolnie wazne.

W BODY tylko wywołania funckcji.
  1. <input ... onclick='validateName()' />
  2. ...
  3. ...
  4. //... tutaj 250 lini kodu //
  5. ...
  6. ...
  7. <script ... >
  8. function validateName(){
  9. ...
  10. }

ciezko bedzie znalezc definicje funckcji ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.