Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PERL czy Python
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
JaRoPHP
Mam pytanko proste...
Jaki język programowania (skryptowy) jest lepszy PERL czy Python. Do czego powinno się ich uzywać?

Myślę że ktoś z was coś z nimi robi, więc pomoże mi wybrać odpowiedni język (chodzi mi głównie o pomoc w administrowaniu systemem WIndows).

Z góry dzięki.
sf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Perl

http://pl.wikipedia.org/wiki/Python

masz opisane co jest do czego, tylko jesli to ma byc windows to czemu decydujesz sie na jezyki, ktore przewaznie sa zwiazane z opensource... osobiscie bym sie sklanial pod windowsem do C#, Vista ma miec tryb konsolowy jakis z tego co czytalem, poszukaj w czym sa pisane te narzedzia pod konsole
JaRoPHP
Tak juz jest: Java, php to postanowiłem iść dalej tą drogą...
C# mnie nie przekonuje (Microsoft), pomimo że mam WIndowsa...

Ale co wybrać do prostych i trudniejszych skryptów.
Jest napisane że PERL powstał do analizy plików tekstowych i raportowania, a potem czytając dalej że jest to wszechstronny język skryptowy.
Który z nich jest "mocniejszy"?
Jabol
jeżeli brakuje Ci miejsca na dysku to wybierz perla winksmiley.jpg... pod każdym innym względem proponuje pythona. Ale to moje osobiste spojrzenie. Napiszesz w obu dokładnie to samo - tylko inaczej. Oba są tak czy tak "mocniejsze" od php a w stosunku do siebie podobne w założeniach i możliwościach.
Riklaunim
do perla są potężne książki. Do pythona mniej. Sam zainteresowałem się pythonem i dla mnie jest bardzo ciekawym językiem. Poza tym jest jython czyli python w javie - ze skryptów p/j/ythona można robić bytecode javy - np. zrobić appleta na www. lubiący Microsoft mogą zainteresować się IronPythonem - pythonem napisanym w .NET smile.gif
bela
Cytat(Riklaunim @ 2006-02-05 18:59:47)
do perla są potężne książki. Do pythona mniej. Sam zainteresowałem się pythonem i dla mnie jest bardzo ciekawym językiem. Poza tym jest jython czyli python w javie - ze skryptów p/j/ythona można robić bytecode javy - np. zrobić appleta na www. lubiący Microsoft mogą zainteresować się IronPythonem - pythonem napisanym w .NET smile.gif

1. Taa. Ktos kiedys powiedzial, ze w C wszystko mozna napisac na 2 sposob. W Perlu na 10.
Ksiazki musza byc potezne, bo jezyk jest dosc skomplikowany winksmiley.jpg
A do Pythona nic wiecej nie trzeba jak internet. Proponuje poszukac 'lamerskiego wprowadzenia do Pythona'

2. Jest tez Python w php...

3. Ostatnio znalazlem piekne okreslenie o Pythonie 'wykonywalny pseudokod'. I dokladnie tak jest biggrin.gif
Jezyk banalny. Nauka to kwestia kilku godzin. Potem jest oczywiscie odkrywanie roznych sztuczek i kruczkow (generatory? winksmiley.jpg)

@sf Nawet jesli Vista bedzie miala bardziej zaawansowana powloke to co z tego winksmiley.jpg I tak to nie bedzie przenosne i sadze, ze poza konsole nie wyjdzie. A w Pythonie pisze sie aplikacje GUI. Nawet nie trzeba duzo paprac sie z graficzna strona w Pythonie, no bo od czegos jest Glade.
Jabol
Pisanie w pythonie do pisania w perlu można porównać do porównania pomiędzy pisaniem poezji a pisaniem sprajem po ścianach...

Porównanie tutaj: '99 bottles of bear' na Wikipedii
Zobacz i sam zdecyduj winksmiley.jpg
bela
Cytat(Jabol @ 2006-02-07 22:40:36)
Pisanie w pythonie do pisania w perlu można porównać do porównania pomiędzy pisaniem poezji a pisaniem sprajem po ścianach...

Wybacz misiu, ale się nie zgadzam winksmiley.jpg W Pythonie pisze się poezje z łatwością operując puszką winksmiley.jpg
Jabol
jaką puszką?
Chciałem przez to wyrazić, że przekaz poezji oraz grafiti z muru może być ten sam - jednak wrażenia estetyczne już nie (choć niektóre grafiti, jak i niektóre kawałki kodu perla też są niezłe). A mnie osobiści python podoba się m.in. za to, jak wygląda jego kod. Jak spojrze jestem spokojny i czuję harmonie świata winksmiley.jpg... Nie to co w perlu - jak spojrzę, to dochodzę do wniosku, że nigdy się tego języka nie nauczę winksmiley.jpg.
anas
Hej.

Do administrowania systamami z rodziny windows stosuje się skrypty WMI - możesz je pisać w "dowolnym języku".

Trochę o WMI

pozdrawiam

anas
matid
Każdy z tych języków ma swoje plusy i minusy. Osobiście cenię Pythona za czytelność kodu i łatwość tworzenia, natomiast Perl to moim zdaniem język nadający się tylko do prostych skryptów (wiem, że zaraz padnie setka komentarzy, że w Perlu można napisać nawet system kontroli lotów i to w 2 linijkach winksmiley.jpg, ale to jest moja opinia).

A odbiegając nieco od tematu, od Pythona wolę Ruby. Świetny język i z moich obserwacji wynika, że nieco bardziej zorientowany obiektowo niż Python. Z drugiej strony Python to wybór wielu poważnych firm, m.in. Google.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.