Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Przechowywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
athabus
Witam,
Robie sobie maly sklep internetowy i sie zastanawiam, jak rozwiązać problem, że gdy użytkownik wylącza przeglądarkę jego koszyk jest usuwany (koszyk mam oparty o sesje).

Przychodzą mi do głowy 2 sposoby:
- przechowywanie koszyka w cookies
- przechowywanie koszyka w bazie

Tak się zastanawiam który sposób jest lepszy. A moze robi się to jeszcze inaczej?
dr_bonzo
Przenioslem

Wydluz czas zycia ciastka: set_cookie_params().
Cookie nie nadaje sie do przechowywania takich danych (bedziesz musial za kazdym razem sprawdzac czy wartosc ciastka nie zostala sfalszowana -- tzn. czy ktos sobie nie zapisal w nim ze zamowil 10 x TV choc w magazynie masz tylko 1), jak zapiszesz koszyk w bazie to user ci go nie sfalszuje.
athabus
Cytat
Cookie nie nadaje sie do przechowywania takich danych (bedziesz musial za kazdym razem sprawdzac czy wartosc ciastka nie zostala sfalszowana

Akurat falszowanie nie stanowi problemu. Nie kontroluje stanow magazynowych. To raczej taki element aby uproscic zycei uzytkownikowi.
Choc zgodze sie z Tobą, że jeśli chodzi o bezpieczeństwo to na pewno cookies by nie było właściwym wyborem.

Rozumiem, że jeśli bezpieczeństwo (obawa o sfałszowanie koszyka) nie jest w tej sytuacji ważne to cookies jest lepszym woborem? Nie obciąża bazy i jest prostsze do zaimplementowania. dobrze rozumuje?
chomiczek
U mnie cały koszyk jest przechowywany w bazie.. tzn. IDProduktów i ich ilość podczas wyświetlania na stronie jest sprawdzana dostępność towaru oraz aktualne ceny. Sądze, że takie rozwiązanie jest ok.
athabus
Ale z drugiej strony po co obciazac dodatkowo baze skoro mozna to zrobic za pomoca sesji + cookie. Tak dziala troche szybciej i odciaza baze.
Chociaz i przechowywanie w bazie ma swoje zalety
chomiczek
zgadza się.. problem taki, ze ile możesz to trzymać w sesji i cookies? co jeśli ktoś skasuje cookies?? a tak jak masz to w bazie to masz spokój.. jeśli byłby to faktycznie dyży sklep to mógłby to być problem.. u mnie w bazie ok 8000 produktów sprawdza to sie doskonale.
athabus
U mnie to tez pewnie raczej "dyskusja akademicka" bo sklep bedzie w obu wersjach chodzil bez problemu przy takim ruchu jaki mam.

Ja chyba zostane przy cookies - dlatego ze przechowywanie informacji o zamowieniu po wylaczeniu przegladarki nie jest musem - po prostu chodzi o wygode usera. Wiekszosc "zwyklych ludzi" ma cookies wlaczone takze nie ma problemu.
System oparty o cookies jest przy tym chyba latwiejszy do wdrozenia.

Gdyby zalezalo mi na 100% niezawodnosci czy poufnosci to faktycznie zdecydowal bym sie na baze.
Dzieki wszystkim za pomoc i rzucenie swiatla na sprawe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.