Mam problem. Próbuję wyciągnąć, w jednym zapytaniu do bazy:
1. liczbę rekordów z tabel "tabela1" oraz "tabela2"
2. dwa pola o największej wartości z "tabela3"
Bez problemu uzyskuje te wyniki pisząc osobne zapytania. Jednak na potrzeby mojego Forum chcę połączyć te zapytania w jedno, by móc wyświetlić wyniki np. różnych informacji o jakimś poście na Forum i nie wiem z której strony to ugryźć.
Jeśi ktoś wie jak proszę o podpowiedź.
Z góry dziękuje

[10.03.2006 22:45]
Myślałem o czymś takim:
<?php include ('_forum/_connection.php'); $sql_query = "SELECT post COUNT(*) as post_count, post_comment COUNT(*) as post_comment_count" . "FROM posts, posts_comment" . "LEFT JOIN forum" . "ON forum_id, forum_name, forum_description "; echo '<div class="TcontentsMenu"> <div id="mark">' . $sql_row['forum_name'] . '</div> <div class="ForumInfo">Tematy: <b>' . $sql_row['post_count'] . '</b>. Wszystkie wypowiedzi: <b>' . $sql_row['post_comment_count'] . '</b>.<br />Ostatnia: <b>0000-00-00 00:00:00</b>.</div> <div> ' . $sql_row['forum_description'] . '.. <a href="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'?look=_forum&showforum=' . $sql_row['forum_id'] . '&show=_' . $sql_row['forum_id'] . '" class="sign1" id="q">więcej<span id="LinkArrows">>></span></a></div><br /><br /> </div>'; } ?>
...ale wywala błąd:
Cytat
You have an error in your SQL syntax near 'COUNT(*) as post_count, post_comment COUNT(*) as post_comment_coun' at line 1
Błąd pobierania info o forum!
SELECT posts COUNT(*) as post_count, post_comment COUNT(*) as posts_comment_countFROM posts, post_commentLEFT JOIN forumON forum_id, forum_name, forum_description
Błąd pobierania info o forum!
SELECT posts COUNT(*) as post_count, post_comment COUNT(*) as posts_comment_countFROM posts, post_commentLEFT JOIN forumON forum_id, forum_name, forum_description
No to kombinuje dalej...

[10.03.2006 23:27]
Takie coś działa, ale...
<?php include ('_forum/_connection.php'); $sql = "SELECT COUNT(*) FROM posts LIMIT 1"; ?>
...po wstawieniu w odpowiednie miejsce zmiennej $PostCount, wartość powtarza się w każdym, z wyświetlonych przez funkcję while() wyników i jest taka sama...
[11.03.2006 8:13]
A może wyjściem z sytuacji będzie zastosowanie kilku zapytań połączonych jakąś funkcją lub pętlą?
[12.03.2006 9:46]
Już sobie poradziłem. Zastosowałem osobną tabelę przechowującą dane o liczbie tematów i wypowiedzi. Tabela jest niewielka, posiada tylko kilka pól i rekordów więc z wydajnością nie będzie problemów...

Temat uważam za zamknięty...
Pozdrawiam