Witam,

Niedawno, w momencie gdy Bastion, dał do oceny swojego Debuggera, zaczałem zastanawiac sie jaki to ma sens. Mamy przeciez juz Error Handler, gdy dorzucimy do tego Wyjatki wydaje mi sie, ze to wszystko czego potrzeba.

W moim odczuciu, Error Handler, czyli standardowa obsługa bledów, moze byc jeszcze uzbrojona w dodawanie odpowiedniego wpisu do bazy i wysylanie maila do administratora. Mamy funkcje, set_error_handler, dzieki ktorej mozemy zrobic własny, "ładny", dzieki ktoremu mozemy wlasnie dodac wspomniane przeze mnie wyzej rzeczy i zmienic sposob wyswietlania bledu (tak jakby szablon) i wydaje mi sie ze to wszystko.
Ponadto mamy funkcje error_log, ktora zapisze do logow apacha te bledy.
Jest jeszcze trigger_error(), ktora w momencie istnienia wyjatkow troszke traci sens?

Wyjatki... w moim rozumieniu, przydatne przy takich sytuacjach:
  1. <?php
  2. try
  3. {
  4. $q = mysql_query();
  5. if ( !$q ) { throw new Exception('nie udalo sie zapytanie'); }
  6. }
  7. catch(Exception $e )
  8. {
  9. echo $e->__toString();
  10. }
  11. ?>

Obsługuja reszte bledów, ktore wynikna w momencie złego działania skryptu. Takze, mozemy dodac do tego "ładniejsze" wyswietlanie informacji o wyjatku, zapisywanie wyjatkow do bazy i powiadomienie mailem do admina. Mamy takze set_exception_handler, ktorej funkcji istnienia do konca nie rozumiem.

W manualu widziałem ciekawe połaczenie Error Handlera i wyjatkow (ktore sa przeciez zwyklym rozszerzeniem EH).
  1. <?php
  2.  
  3. function handler($errno, $errstr, $errfile, $errline)
  4. {
  5.  print "Error handled!\n";
  6.  throw new Exception($errstr, $errno);
  7. }
  8.  
  9. set_error_handler('handler');
  10.  
  11. try
  12. {
  13.  print 2 / 0; // simple error - division by zero
  14.  print "This will never be printed";
  15. }
  16. catch (Exception $e)
  17. {
  18.  print "Exception catched:\n";
  19.  print "Code: ".$e->getCode()."\n";
  20.  print "Message: ".$e->getMessage()."\n";
  21.  print "Line: ".$e->getLine();
  22. }
  23.  
  24. ?>

Wyjatki obsłuza zarowno typowe wyjatki jak i Error Handlera. Jesli jest to Wyjatek mozemy go zapisac do bazy i wyslac maila, jesli jest to Error, mozemy dodatkowo zapisac go do logow.

Nie widze w takim wypadku sensu istnienia Debuggera, chyba ze ma on jeszcze jakies inne zadania. Jesli sie myle prosze o wyjasnienie...