piwib
13.03.2006, 10:01:07
Witam. Przykładowo mam dwa pliki index.php i strona.php. I chce by do strony strona.php można wejść tylko przez strone index.php tak by w pasku przeglądarki gdy chcemy wejsc bezpośrednio na strona.php wywalał alert że brak dostępu...
SongoQ
13.03.2006, 10:50:48
Najprosciej sprawdzac referer ale i tak da sie go obejsc, ale na poczatek mozesz tak zrobic.
chomiczek
13.03.2006, 15:14:25
Hmm.. ja czasem stosuje prosty zabieg, zależnie od tego czy plik strona.php jest oddzielną stroną czy np. includowaną
1. Jeśli oddzielna strona: wtedy w pliku index.php ustaw jakąś zmienną w sesji i sprawdź czy taka zmienna sesyjna istnieje, zależnie co jest na stronie strona.php na końcu możesz kasować zmienną z index.php, ma to taką wadę, że przy przeładowaniu strony już nie będzie zmiennej sesyjnej
2. jeśli strona jest includowana to zastosuj np. zwykła zmienną i potem na stronie strona .php sprawdź czy istnieje zmienna ustawiona.
Do tego możesz dopisać referera (chociaż jak pisał mój przedmóca nie całkiem tak fajnie jest z tym refererem)
piwib
14.03.2006, 17:26:22
ok dzięki potestuje
może .htaccess ?
jakoś w ten sposób:
<FilesMatch "(index.php)$">
Order allow,deny
allow from all
</FilesMatch>
( mogę się mylić )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.