Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: inne prawa dostępu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piwib
Witam. Przykładowo mam dwa pliki index.php i strona.php. I chce by do strony strona.php można wejść tylko przez strone index.php tak by w pasku przeglądarki gdy chcemy wejsc bezpośrednio na strona.php wywalał alert że brak dostępu...
SongoQ
Najprosciej sprawdzac referer ale i tak da sie go obejsc, ale na poczatek mozesz tak zrobic.
chomiczek
Hmm.. ja czasem stosuje prosty zabieg, zależnie od tego czy plik strona.php jest oddzielną stroną czy np. includowaną

1. Jeśli oddzielna strona: wtedy w pliku index.php ustaw jakąś zmienną w sesji i sprawdź czy taka zmienna sesyjna istnieje, zależnie co jest na stronie strona.php na końcu możesz kasować zmienną z index.php, ma to taką wadę, że przy przeładowaniu strony już nie będzie zmiennej sesyjnej

2. jeśli strona jest includowana to zastosuj np. zwykła zmienną i potem na stronie strona .php sprawdź czy istnieje zmienna ustawiona.

Do tego możesz dopisać referera (chociaż jak pisał mój przedmóca nie całkiem tak fajnie jest z tym refererem)
piwib
ok dzięki potestuje
nez
może .htaccess ?

jakoś w ten sposób:

<FilesMatch "(index.php)$">
Order allow,deny
allow from all
</FilesMatch>

( mogę się mylić )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.