Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak włączyć moduły w XAMPP, np. Tidy i cURL?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eMartio
Mam zainstalowany serwer XAMPP. Jak uaktywnić blibliotekę TIDY 2 oraz CURL?

Zrobiłem tak:
wszedłem do katalogu: (...)/xampp/php
wczytałem plik: php.ini
odznaczyłem: extension=php_tidy.dll oraz extension=php_curl.dll
zapisałem plik
przeładowałem serwer
przeładowałem kompa

i nic... nadal nie widzi tych komponentów.

Proszę o pomoc.

Ps. przepraszam, że w tym wątku, ale forum 'Serwery' jest martwe, a to jest dość pilna sprawa.
tomartco
Ja mam niestety ten sam problem, tylko rzecz nie dotyczy serwera xampp, ale zwykłej instalacji Apache2.2 i PHP5. Po włączeniu w pliku php.ini extension=php_tidy.dll i opisanych przez kolegę czynnościach w dalszym ciągu przy próbie uruchomienia skryptu zawierającego wywołanie funkcji tidy_parse_string lub jakiejkolwiek innej z pakietu Tidy otrzymuję wciąż ten sam komunikat: Fatal error: Call to undefined function tidy_parse_string in ... on line ... Będę wdzięczny za radę, jak włączyć obługę pakietu Tidy2 w Windows XP na serwerze Apache2.2 i php 5.2.
thornag
Jestescie pewni ze macie te DLLki sciagniete ? Moze je wlaczacie ale ich tak naprawde nie ma ?

Tutaj jest jak zainstalowac i skonfigurowac.
tomartco
Na tej stronie podano, że pod tym adresem jest dostępna biblioteka libtidy, którą należy ściagnąć i zainstalować/ Niestety, przeszukałem witrynę i mimo usilnych starań nie znalazłem niczego, co przypominałoby libtidy. Może źle szukałem, albo co...? Mimo to dziękuję i jednocześnie informuję, że mam w katalogu php\ext plik php_tidy.dll; będę wdzęczny za dalsze pomocne informacje
erix
A odblokowałeś linijkę w [extensions] php.ini?
tomartco
No oczywiście, że odznaczyłem tę linijkę. Liczę na dalsze sugestie, bo na razie mimo prób ciągle to samo. Oczywiście po odznaczeniu przeładowałem serwer Apache, zresztą kompa też. I guzik... mam tylko wątpliwości, bo po uruchomieniu skryptu wywołującego funkcję phpinfo() w sekcji Tidy stoi jak wół:
Tidy support enabled
libTidy Release 1st July 2004
Extension Version 2.0 ($Id: tidy.c,v 1.66.2.8.2.15 2006/10/02 07:58:13 bjori Exp $)
Podam może skrypt, który sie wysypuje. Może coś nie tak tam? :

<?php
/* Analizowanie napisu */
/* w wierszu poniżej występuje błąd: Call to undefined function tidy_parse_string() in ...on line 6 */
$tidy = tidy_parse_string("<B>To jes napis</B>");
/* Pobranie dokumentu zmodyfikowanego przez tidy za pomocą funkcji tidy_get_output() */
$data = tidy_get_output($tidy);

/*
Uchwyt $tidy może być przekazany bezpośrednio do instrukcji echo
w celu wyświetlenia zawartości

Poniższy wiersz wyświetla zawartość zmienionego dokumentu
*/
echo $tidy;
?>
kackoz
Htóry plik edytowałeś?
php/php.ini ?
Jeśli tak to znaczy, że zainstalowałeś tylko w PHPcli. Aby włączyć w serwerze musisz edytować apache/bin/php.ini !
enigma
mam ten problem na Ubuntu 7.04 sad.gif
dziwne, jak odpalę funkcję phpinfo() dostaję
Kod
tidy
Tidy support    enabled
libTidy Release     1 September 2005
Extension Version     2.0 ($Id: tidy.c,v 1.66.2.5 2006/01/01 12:50:16 sniper Exp $)

wpis dodałem do pliku /etc/php5/apache2/php.ini

a mimo tego dostaję błąd
PHP Fatal error: Call to undefined function tidy_parse_string()

co robię nie tak ?
proszę o pomoc

teraz jeszcze sprawdzałem skrypt z pierwszego postu i tenże skrypt działa

dziwne. mi ta funkcja nie działa przy ładowaniu danych w symfony (poprzez batch'a), błąd dostaję w konsoli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.