Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczne linki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kudlaty90
witam jestem poczatkowym tworca stron i mam do was prosbe moze mi ktos pokolei wytlumaczyc jak zrobic dynamiczne linki questionmark.gif!!Chcialbym zeby adres mojej strony wygladal mneij wiecej tak

http://www.localhost.pl/index.php?page=text
http://www.localhost.pl/index.php?page=text&id=2

Probowalem sam do tego dojsc i jakos nie moge tego rozgrysc smile.gif
LBO
sam tworzysz takie linki, wklepujesz je osobiscie (ale jak znasz strukture url, to nie ma problemu by skrypt zrobil to za ciebie)... dane przeslane w url (zmienne) uzywasz potem w skrypcie, pobierajac je z tablicy $_GET. dla twoich linkow to bedzie:
  1. <?php
  2.  
  3. echo $_GET['page']; // text
  4. echo $_GET['id']; // 2
  5.  
  6. ?>
kudlaty90
mam prosbe mozesz zrobic mi przykladowe pliki i wyslac na mejla to mi latwiej bedzie zrozumiec smile.gif
pawelgdz
masz plik index.php ...

1. <table border=0>
  2.  
  3. <tr>
  4. <td>
  5. Menu : <a href=?url=omnie>O mnie</a> | <a href=?url=kontakt>Kontakt</a>
  6. </td>
  7. </tr>
  8.  
  9. <tr>
  10. <td>
  11.  
  12. <!--Geshi:34086:php--><pre class="php-brief" style="font-family:monospace;"><div class="head">[PHP] <a href='./Pobierz-Plik-34086.html'>pobierz</a>, <a href='Plaintext-34086.html'>plaintext</a> </div><ol><li class="li1"><div class="de1"><span class="kw2"><?php</span></div></li><li class="li2"><div class="de2"> </div></li><li class="li1"><div class="de1"> <span class="kw1">switch</span><span class="br0">(</span><span class="st0">"$_GET[url]"</span><span class="br0">)</span> <span class="br0">{</span></div></li><li class="li2"><div class="de2"> </div></li><li class="li1"><div class="de1"> <span class="kw1">case</span> <span class="st0">"omnie"</span><span class="sy0">:</span> tutaj_ładujesz_strone_o_mnie<span class="sy0">;</span> <span class="kw1">break</span><span class="sy0">;</span></div></li><li class="li2"><div class="de2"> <span class="kw1">case</span> <span class="st0">"kontakt"</span><span class="sy0">:</span> tutaj_ładujesz_strone_kontakt<span class="sy0">;</span> <span class="kw1">break</span><span class="sy0">;</span></div></li><li class="li1"><div class="de1"> </div></li><li class="li2"><div class="de2"> <span class="kw2">default</span><span class="sy0">:</span> ładujesz_domyslnie_index<span class="sy0">;</span> <span class="kw1">break</span></div></li><li class="li1"><div class="de1"> </div></li><li class="li2"><div class="de2"> </div></li><li class="li1"><div class="de1"> <span class="br0">}</span></div></li><li class="li2"><div class="de2"> </div></li><li class="li1"><div class="de1"><span class="sy1">?></span></div></li></ol><div class="foot">[PHP] <a href='./Pobierz-Plik-34086.html'>pobierz</a>, <a href='Plaintext-34086.html'>plaintext</a> </div></pre><!--/Geshi:34086:php-->
  13. </td>
  14. </tr>

cała filozofia ... tam gdzie ładujesz strony mozesz miec osobne pliczki ze stronami np. omnie.php i kontakt.php i ładować je za pomoca
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6. switch("$_GET[url]") {
  7.  
  8. case "omnie": include 'omnie.php'; break;
  9. case "kontakt": include 'kontakt.php'; break;
  10.  
  11. default: ładujesz_domyslnie_index; break
  12.  
  13.  
  14.  }
  15.  
  16.  
  17. ?>

to chyba najprostszy przykład na jakim moglem Ci to wytlumaczyć
kudlaty90
Cytat
Parse error: parse error, unexpected '}' in /home/dh58/public_html/test/index.php on line 23

kurde cos ostatnio nic mi nie idzie sad.gif
chomiczek
Hmmm.. chyba widzę problem:
a może sie myle:
  1. <?php
  2. switch("$_GET[url]") {
  3. case "omnie": include 'omnie.php'; break;
  4. case "kontakt": include 'kontakt.php'; break;
  5. default: ładujesz_domyslnie_index; break[B];[/B]
  6. }
  7. ?>

chyba brakowało ; po ostatnim break.
kudlaty90
dzieki chomiczek juz zaczailem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.