Chcę napisać w php aplikację internetową, która pobierze od użytkownika jakieś dane a następnie, używając odpowiedniego algorytmu optymalizacyjnego coś obliczy i zwróci wynik.
Algorytmem tym będzie metoda węgierska (czyli optymalizacja zadań przydziału). Algorytm nie jest skomplikowany (jego opis jest tutaj , punkt 1.4).
Moje pytanie jest następujące. Czy jest sens napisania i używania takiego algorytmu w php . A dokladniej, czy czas wykonywania się skryptu nie będzie za długi gdy rozmiar optymalizowanej tablicy wyniesie np. 100x100 ?
Alternatywnym rozwiązaniem wydaje się pobranie od użytkownika danych a następnie uruchomienie z poziomu php aplikacji napisanej w c/c++, (umiejcowionej na tym samym serwerze), służącej jedynie do obliczenia optymalnego wyniku. A więc moje drugie pytanie dotyczy tego w jaki sposób można z poziomu php uruchomić zewnętrzną aplikację .exe ?
Będę wdzięczny za każdą poradę , lub podanie odpowiednich linków. Jeżeli coś napisałem niejasno proszę o zwrócenie uwagi a na pewno temat rozwinę.