Mam następujący problem.
Potrzebuje za pośrednictwem php wygenerować baze lub wstawić dane do bazy Accesowej.
Kiedy działam na lokalnym serwerze na windowsie to polaczenie poprzez ADO DB i ODBC działa bez problemu. Niestety musze to realizować na wykupionym zewnetrznym serwerze - home.pl. I tutaj sprawa (przynajmniej dla mnie) nie jest już taka prosta. Nie udaje mi się ustawić połączenia z plikiem mdb ani znajdujacym sie na serwerze, ani na lokalnym komputerze. I tak na prawde nie do konca wiem dlaczego.
Z tego co poczytalem wyglada na to ze sprawa rozbija sie wlasnie o serwer. Jesli stoi on na Unixsie to sterowniki odbc sa bardzo drogie i chyba nikt tego nie instaluje. Ale to tylko moje domysly.
Bylbym wdzieczny za jakies przyklady rozwiazan lub sugestie jak ugryzc temat.
Myslalem tez ze moze da sie to zrealizowac przez web services - polaczyc sie z jakas usluga, wyslac dane XMLem i dostac plik mdb ale niestety bardzo niewiele wiem na temat web services i nie wiem czy jest to wykonalne nie mowiac juz o samej implementacji.
Rozwiazaniem - deska ratunkowa - bylby dla mnie plik ktory byl by importowany do bazy accessowej przez uzytkownika. Tutaj sprawa jest ciut prostsza ale tez nie oczywista.
A to z tego wzgledu ze musze importowac dane do kilku tabel.
Z rozwiazan jakie przecwiczylem to import plikow txt - ale wtedy 1 plik zawiera dane 1 tabeli wiec plikow sie robi duzo i mozna sie latwo pomyslic.
2 rozwiazanie plik XML ktory pasuje mi idealnie bo wszystko jest w jednym pliku - access dzieli dane na tabele itd. Niestety.... klienci maja tylko office'a 2000 a nie nowszego (bez mozliwosci aktualizacji wersji) a tam importu XML nie ma.
I sprawa pada

Import z Excela tez ciagnie dane tylko z jednego arkusza do jednej tabeli czyli analogia do plikow TXT. pliki HTML tez odpadaja. I tutaj wlasciwie moje pomysly tez sie koncza (nie mam zielonego pojecia o dBase, Paradox itd - inne formaty obslugiwane przez Access 2000 - i watpie czy dalbym rade je wykorzystac na takim serwerze).
Siedze nad tematem juz od bardzo dlugiego czasu i ciagle nie moge znalezc ostatecznego rozwiazania. Trybiki sie wypalaja a czas ucieka

Z gory dzieki za wszelka pomoc.