Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ez publish - pare pytan
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
maar
Witam,
mam zamiar stworzyc branzowy wortal informacyjny. Do tej pory tesowalem mambo ale stwierdzilem, ze jest ono zbyt sztywne i wybor padl na ez publish, ktore aktualnie testuje. Poniewaz jestem zupelnym amatorem, ktory nie zna php mam kilka pytan:
- w jaki sposob mozna stworzyc wlasny szablon witryny. Na ez.no znlalazlem jedynie demo, ktore opisuje jak zmienic szablon domyslny. W mambo jest to bardzo proste a tutaj nie za bardzo potrafie sie polapac w strukturze plikow
- w podstawowej wersji ez jest bardzo malo komponentow. Nie ma na przyklad newslettera i mozliwosci umieszczania bannerow lub buttonow. Czy sa gotowe skrypty jak ma to miejsce w mambo czy tez trzeba je sobie napisac samemu w php (czyli odpadam sad.gif )
- wogole jest bardzo malo dokumentacji na temat ez. czy jest szansa, ze w przyszlosci bedzie ona szersza?

I na konie pytanie o blad podczas wyszukiwania... wyskakuje mi taki tekst
"Nie znaleziono modułu
Żądany moduł "SearchText=test&x=0&y=0" nie został znaleziony.
Możliwym powodem jest:
* Nazwa modułu jest niepoprawna. Spróbuj poprawić adres URL.
* Moduł nie istnieje na tej stronie.
* System używa URL, aby okreslić dostęp do serwisu WWW, jednak nazwa dostępu nie została podana. Spróbuj wstawić nazwę dostępu przed nazwą modułu w adresie URL."

Slowo test pojawia sie w kilku miejscach na roznych stronach a system jakby tego nie widzial.

Pozdrawiam
LamaMASTER
Powinieneś znać choć samą ideę języka php smile.gif Zamiast EZ poleciłym Xarayę, jednak jeżeli chcesz tego molocha, to moduły możesz sobie zrobić sam na podstawie zainstalowanych, ale na to potrzeba czasu. Tzn. system pozwala na zrobienie czegokolwiek bez dodatkowych plików, ale długo zajmnie ci uczenie się robienia szablonów tam tak samo jak obsługi tego. Ez unikam jak ognia, jest wiele łatwiejszych w obsłudze CMSów, na których można zrobić to samo (przykładem jest właśnie Xaraya).
Mambo praktycznie dobry jest tylko dla blogów, a system templatów w nim jest kiepski
maar
Xaraya wyglada obiecujaco ale nie ma polskiego tlumaczenia sad.gif A co do szblonow w mambo/joomli to nie jest tak zle, chyba ze co innego miales na mysli.
A jaki cms polecilbys do redagowania wortalu? Moje wymagania to czytelny system newsow, newsletter, banery reklamowe, katalog firm, dobra i konfigurowalna wyszukiwarka (chodzi o mozliwosc przyporzadkowania np firmy/artykulu/produktu do konkretnej branzy).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.