Chce napisac skrypt bazy textowej, porobowalem podchodzic do tego conajmniej 5 razy i zawsze gdzies utykalem a potem wszystko sie wailo i to co napisalem jest bezuzyteczne. Wiem ze sa klasy do tego ale ja potrzebuje wlasnej roboty, myslalem o jednej funkcji z nieogranoczona iloscia argumentow i kazdy argument to zapytanie np.CONECT (i nazwa bazy danych). ale tesh nie wypalilo i sie poddalem wiec pisze tu bo to przerasta moje mozliwosci. Moze ktos cos takiego pisal i podzuci jakis dobry pomysl albo napisal i tesh cos podzuci licze na wasze odpowiedzi PS. probowalem zrobic to tak ze baza danych to katalogi w danym foldeze a tabele to pliki php. Jak podac jakis kod to mowcie ale sa one dosc dlugie (bo skladaja sie z ok. 9 funkcji) dlatego nie wklejalem.
.radex
30.04.2006, 16:20:29
możesz zrobić to w osobnych plikach, ale kuppa roboty i wali sie serv, drugie rozwiazanie to uzycie skryptu bazy na przykładzie PHP5 (programowanie obiektowe) ale ottyym chyba pisałe¶, sam nie jestem zbytnio dobry w php-ku więc wiele Ci nie pogę Pozdrawiwam, Radex
xblant
30.04.2006, 17:19:04
moge napisac klase ale napotykam na problemy ktorych niemoge rozwiazac np. usuwanie rekordow bo usune linijki z rekordem a resz ta indexow tablic zostanie nie zmieniona, albo niemoze zawierac wszystkich znakow bo uzywam eplode() do rozdzilenia rekordow a rozdielaczem jest '|' albo ','i w rekordach jush tych zanakow nie moze byc bo bedzie za duzo recordow dala wiersza. prosze o pomoc jakies podpowiedzi
Hacker
30.04.2006, 17:28:48
hmmm... według mnie DB to mógłby być katalog w tym katalogu pliki.txt a zapisywanie w nich było by np. takie
i najpierw parsuje strukture tabeli a potem odczytuje rekordy przy dodawaniu i edytowaniu zamienia | na \|, a \ na \\ a przy odczytywaniu \| na |, a \\ na \ baza po sparsowaniu mogła by być cachowana
dr_bonzo
30.04.2006, 17:31:26
W skrocie: czemu nie mozesz uzyc "normalnej" bazy danych? Zaczniesz od binarnego przechowywania danych, potem bedziesz chcial zaimplementowac zapytania, .... i za kilka lat sie zorientujesz ze napisales mysqla tyle ze dzialajacego 100x wolniej.
@dr_bonzo wiem o tej bazie textowej ale niechce uzywac gotowcow. O jaka normalna baze ci chodzi jesli MySQL to nie moge niemam jej na serweze a potrzebuje darmowego z duza pojemnascia (albo duza przestrzen dyskowa i mala baza albo na odwrot) @Hacker prubowalem z to tak rozwiazac ale cos nie szlo i jak podzielisz taka linijke: 1|Ja¶|Jaki¶\|ico¶ funkcja explode to wyjdzie ci 0 - 1 1 - Ja¶ 2 - Jaki¶\ 3 - ico¶ a nie 0 - 1 1 - Ja¶ 2 - Jaki¶\|ico¶