Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne odpalanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phpion
Hej!
Mam pytanie: czy jest jakas bardziej sprytna mozliwosc uruchamiania skryptu php przy wchodzeniu na poszczegolne strony niz include skryptu na poczatku kodu kazdej strony? Moze jakis wpis w .htaccess? Generalnie chodzi mi o to, zeby przechwytywac na jakie podstrony wchodza internauci, ile czasu spedzaja na danej podstronie itp. takie duperele.
mariuszn3
Tak zamiast includować na każdej stronie, możesz to samo osiągnąć poprzez ustawienie auto_prepend_file w konfiguracji, można to ustawić albo php.ini albo w .htaccess (jeśli Twój host Ci daje taką możliwość).
Na przykład (wersja dla .htaccess):
Kod
php_value auto_prepend_file "header.inc.php"

Jest też auto_append_file, ten służy do wyłowyania skryptu na koniec każdego wywołania.
phpion
Niestety nie bardzo mi to dziala... dodalem w katalogu testowym plik .htaccess z tym co napisales i nic sie nie dzieje, zmienilem nawet sciezke do pliku na pelna (/var/www/html/test/script.php) i tez nic sie nie dzieje. Sam skrypt dziala bo sprawdzalem przez reczne include.

PS:
Czytalem na forum i wszystkim ludziom (ktorzy tego uzywaja) to dziala. Co moze byc zlego w linijce w pliku .htaccess:
php_value auto_append_file "script.php"

PS2:
Po naradzie z mariuszn3 zostal wykryty blad: w pliku httpd.conf znajdowal sie wpis AllowOverride None. Po zmianie None na All wszystko dziala.

PS3:
Natrafilem dzis na inny problem. W kazdym pliku na poczatku mam includowany plik z glownymi ustawieniami, danymi do bazy itp. Zauwazylem, ze plik script.php jest odpalany 2 razy: 1 raz w includowanym pliku, 2 raz w pliku wlasciwym, a chcialbym aby tylko 1 raz byl uruchomiony. Wpisalem warunek w script.php ze jesli nie jest ustawiona $zmienna to wtedy sie wykonuje i, biorac pod uwage ze zmienne zyja do konca wykonywanego skryptu jako calosci, po wykonaniu ustawiam jej wartosc na 1 (zeby we welasciwym pliku juz kod sie nie wykonywal). Jednak mimo to skrypt uruchamia sie 2 razy. Czy jedynym wyjsciem jest zmiana rozszerzen includowanych plikow z *.php na ktores spoza listy interpretowanych np. na *.inc? Czy moze jest jakis sprytny myk? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.