Kirtan Loor
7.06.2006, 19:19:32
Witam,
Nawiązując do
artykułu mam takie pytanie: czy istnieje możliwość, by skrypt zapisywał sesje do bazy danych (i w ogóle komunikował się z bazą) za posrednictwem klasy bazodanowej, czy trzeba mieć niestety oddzielne połączenie wewnątrzklasowe?
siemakuba
7.06.2006, 19:48:51
witaj,
jasne że jest możliwość zrobienia tego tak jak piszesz. Samą warstwę komunikacji z bazą możesz sobie zorganizować w dowolny sposób. Może to być cokolwiek co będzie się komunikowało z bazą - jakiś obiekt DAO, jakaś klasa abstrakcji dostępu do bazy itp.
pozdr.
Kirtan Loor
7.06.2006, 20:06:03
Mozesz rozwinac, to co powiedziales?;-)
dr_bonzo
7.06.2006, 20:09:36
Kirtan Loor: handler sesji zajmuje sie zapisem stringa i jego odczytem, a jak to juz robisz to twoj wybor: czy w plikach czy w bazie, jakiej bazie, w jaki sposob: mysql_*() czy Adodb czy inne klasy do obslugi baz.
Kirtan Loor
7.06.2006, 20:28:25
To wiem, ale tyle teorii. A w praktyce nie potrafie tego zrobic:/
siemakuba
7.06.2006, 23:35:54
okej, a co dokładnie potrzebujesz zrobić? Piszesz o klasie bazodanowej - masz na myśli jakieś AdoDB czy jakieś swoje rozwiązanie? Czy jest ci to zupełnie bez różnicy ale ma być inaczej?
Ja np. w swojej klasie SessionHandler nie mam wplecionego np. łączenia z bazą i wszystkich rzeczy z tym związanych. Zakładam, że w momencie kiedy uruchamiam sesję mam już nawiązane połączenie z bazą, wiec tutaj już nie muszę tego robić. Do operacji na bazie używam też własnej mini-klasy tworzącej mi warstwę dostępu do bazy. Równie dobrze mógłbym jej nie używać i wykonywać wszystkie operacje bezpośrednio za pomocą funkcji php do tego przeznaczonych.
Klasa obsługi sesji ma służyć obsłudze sesji, prawda? To jaką metodą zorganizujesz zapisywanie / odczytywanie danych jest tu sprawą drugorzędną. Najważniejsze aby dane sesyjne zostały poprawnie zapisane i odczytane.
pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.