Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyrażenie regularne i zamiana &
Forum PHP.pl > Forum > PHP
chomiczek
Witam, mam problem z wyrażeniem regularnym, a mianowicie potrzebuje zamienić znak & na & teoretycznie można zastosować
  1. <?php
  2. str_replace("&", "&amp;", $zmienna)
  3. ?>

ale nie do końca, bo w $zmienna może np. wystąpić &nbsp; i wtedy po zastosowaniu tej funkcji będę miał &amp;nbsp; a nie o to pzecież chodzi..

Ma ktos jakiś pomysł?

P.S. czytałem www.gajdaw.pl/php/wyrreg.html i php5.pl/php/wyrazenia_regularne oraz kilka innych stronek.. być moze nie zrozumiałem w dalszym ciągu istoty wyrażen regularnych, ale z nich zawsze byłem noga :/
mariuszn3
Chyba nie od tej strony podchodzisz.. zresztą też kiedyś to samo chciałem osiągnąć skończyło się to na trochę zawiłym i nie do końca idealnym wyrażeniu regularnym.. ale ostatecznie lepiej ten problem podejść z innej strony:
Pierw zamień wszystkie encje w ciągu na odpowiednie znaki.. a potem zamień '&' na '&amp;' - jeśli to na html to poprzez htmlspecialchars() jeśli pracujesz w kodowaniu utf-8. Natomiast jeśli pracujesz w iso to poprzez htmlentities(), wtedy inne znaki nie występujące w iso 2 też Ci zamieni na encje.
chomiczek
To trochę inaczej.. nie chodzi mi o zamianę.. a o usnięcie lub zastąpienie '-'
erix
Masz w manualu do preg_replace" title="Zobacz w manualu php" target="_manual przyklad.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.