Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: /nazwa_usera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
majgot
Witam, mam pewien serwis, i chciałbym pewną rzecz wykonać, mianowicie ustawienia uzytkownika chciałbym aby było w jednej w dwuch postaci (chodzi o adres)

www.user_xxx.domena.pl
lub
www.domena.pl/user_xxx

Mam kilkuset użytkowników i chciałbym by działo się to automatycznie, może mi ktoś podpowiedzieć czy da się to w prosty sosób wykonać questionmark.gif
AcidBurnt
w przypadku xxx.domena.pl poznieje masz funkcje ktora zwraca dowolny czlon domeny w przypadki jesli xxx.domena.pl za $k przyjmij 3

1. <?php
  2. function get_dname($k){
  3. $domain = $_SERVER["SERVER_NAME"];
  4. $domain = explode('.',$domain);
  5. $domain = array_reverse($domain);
  6. return $domain[$k];
  7. }
  8. ?>

w drugim przypadku, mod_Rewritem przepisujacy wszystko co za domena.pl/xxx na np index.php?user_name=xxx

niestety w mod rewrite jestem noga straszna i konkretnie nie podam Ci rozwiazania
majgot
hmm, a nie jest tak że po wklepaniu adresu xxx.domena.pl po prostu nie znajdzie tej subdomeny, wyskakuje błąd. chodzi o to żeby fizycznie jej nie było tylko żby była tylko w sposób virtualny
dopy
1. zgłoś do admina Twojego hostingu prośbę o uruchomienie WillCard dla Twojej domeny - dzięki tej opcji wszystkie subdomeny będą kierować do strony głównej, w której możesz zająć się ich obsługą.

2. rozwiązanie "wyciągania" subdomeny podał Ci AcidBurnt

3. najlepiej do swojego .htaccess dopisz linię:
Kod
ErrorDocument 404 /index.php

dzięki niej w przypadku gdy ktoś wejdzie na www.twoja-strona.pl/user i plik ten nie będzie istniał "fizycznie" na serwerze, to przekieruje do pliku index.php w którym wyciągnij sobie parametry jakie podno i zajmij się ich obsługą - to moja wizja rozwiązania tego problemu.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.