Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] MAC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
woolkan
Witam,

poszukuję pomocy w rozwiązaniu pewnego problemu. Potrzebuję zabezpieczyć swój skrypt przed kradzieżami. Chciałbym aby każda kopia działała tylko na jednym serwerze. Doszedłem do wniosku że najlepiej bedzie oprócz ograniczenia do domeny wprowadzić również ograniczenie do adresu MAC. Niestety w większości mam do czynienia z wirtualnymi kontami gdzie nie mam dotępu do konsoli przez co nie mogę sobie samodzielnie sprawdzić ustawieć za pomocą komendy ifconfig. Pisanie do każdego z administratorów serwerów oznacza bycie na łasece adminów oraz tego czy będą chcieli odpowiedzieć czy też nie.

Dlatego uwżam że musi być też jeszcze jakiś inny sposób na sprawdzenie adresu MAC z poziomu php. Wiem że mogę spróbować wywołać coś pokombinować z funkcją system" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ale niestety mam chyba za mało szarych komórek bo nic nie wychodzi sad.gif

Kończąc zacytuję E. Gierka: "POMOŻECIE?!?"

Dzięki i pozdrawiam,
woolkan
sf
na IP, takie zabeczpienie mial pewien CMS za paredziesiat tysiecy zlotych napisany w asp ;-) czy to dobre.. nie wnikam
em1X
co to ma wspólnego z php5 ? tongue.gif

pod pingwina
http://forums.devarticles.com/general-prog...dress-1846.html

pod wingroze
  1. <?php
  2. system('arp -a');
  3. ?>
woolkan
a no tyle ma wspołnego z php5 smile.gif że moja aplikacja jest napisana w php5 i nic poza tym smile.gif
a dlatego to tu umieściłem że to subforum specyficznych tematów w php ( co prawda 5 smile.gif ) a że to dla mnie jest specyficzna rzecz.. a nawet bardzo.. więc smile.gif poza tym do php mnie bliżej niż do linuxa (z którego korzystam - a dokładnie z ubuntu - bo pod winshitem zend studio mi haczy smile.gif jestem z tych dla których linux ma chodzić a to dlaczego chodzi... to z czasem się dowiem)
przeczytałem ten artykuł http://forums.devarticles.com/general-prog...dress-1846.html - oni tu próbują znaleść adres mac klienta a ja potrzebuję adres mac serwera na którym uruchamiam aplikację.

zapewne tak jak napisał em1X dla windozy zdobycie adresu mac serwera pod linuxem też sprowadzi się do użycia funkcji system tylko dla mnie problemem jest to z jakimi parametrami mam ją odpalić by otrzymać mac'a.

Dzięki i pozdrawiam,
woolkan
mike
Przenoszę z PHP5 na php. To nie ma nic wspólnego z php5.

A rozglądałeś się? zabezpieczenie kodu przed kopiowaniem - może coś znajdziesz ciekawego lub do czegoś dojdziesz smile.gif
dr_bonzo
Kod
ifconfig

i MACa pobierzerz wyrazeniem regularnym.
woolkan
tak czytałem ten temat na forum. niestety wiadomości zawarte w tym wątku są mi już znane. Dziękuję smile.gif

dziwna sprawa z tym ifconfig.... przy próbie wywołania
  1. <?php print system("ifconfig"); ?>
na moim kompie wszystko ładnie się wyświetla natomiast wywołanie na serwerze prowidera kończy się pustym ekranem.

Dziękuję za pomoc biggrin.gif smile.gif
woolkan
dr_bonzo
Musisz byc root'em zeby to wykonac.
sf
eh, zaden szanujacy sie admin nie da Ci dostepu do takich funkcji, chyba, ze masz swoj dedykowany serwer... wiec pomysl na zabezpieczenie aplikacji w ten sposob jest glupi bo prawie nigdzie nie bedzie dzialal
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.