Nie do końca chodziło mi o tego typu edytory. Powyższe edytory generują bezpośrednio kod HTML. bardziej chodziło mi o narzędzia, które dają działają w ten sposób (wcześniej nie napisałem tego wyraźnie - mój błąd)
- zapisują wiadomość w postaci BBCode, ale użytkownikowi wyświetlają ją od razu sformatowaną (tak jak to robi np TinyMCe)
- dają możliwość przekształcenia zapisanego BBCode do HTML-u (tak jak to robi: BBCode Script Generator)
Dlaczego? Jak już wspomniałem narzędzie ma również posłużyć do kontrukcji testów, kod wpisany przez uzytkownika wyglądałby nastepująco (tutaj podaję go w BBCode):
Kod
[questionbox type=multiselect] //oznacza że odpowiedzi może być kilka i możan wybierać kilka opcji
[question]Która z poniższych operacji jest możliwa[/question] //treść pytania
[answer] //lista odpowiedzi
[*][yes] 2 + 2 = 4 //piertwsza możliwość, odpowiedź jest poprawna
[*][no] 2 + 2 = 5 //itp
[*][yes] 2 + 2 = 2 * 2 /itd
[/answer]
[/questionbox]
Na podstawie tego program wygeneruje mi kod HTML widoczny dla użytkownika, ale w bazie zapisany wciąż w postaci BBCode
<p>Która z poniższych operacji jest możliwa?
</p> <input type="checkbox" name="question1" value="1">2 + 2 = 4
<br> <input type="checkbox" name="question1" value="1">2 + 2 = 5
<br> <input type="checkbox" name="question1" value="1">2 + 2 = 2 * 2
<br> <input type="submit" name="accept" value="zatwierdź"> <input type="submit" name="skip" value="pomiń">
W tak widocznym tekście użytkownik będzie mógł udzielić odpowiedzi, jego odpowiedzi sprawdzi odpowiedni skrypt, któy prawidłowe odpowiedzi właśnie będzie pobierał z zapisanego w bazie BBCode (patrz wklejony przeze mnie kod)
Z rozwiązań które znalazłem, a które odpowiadałyby moim wymaganiom i pozwalały na zbudowanie takiego testu to:
http://www.christian-seiler.de/projekte/ph...e/index_en.html (Class that parses BBCodes for php)
Pozwala on na własne definiowanie reguł, zagłebień, co pozwalałoby na np nie wystepowanie znacznika [answer] poza [questionbox] itp. niestety w tym rozwiązaniu należałoby dobudować własny interfejs.
Jak myslicie, czy można w/w funkcjonalność uzyskać za pomocą pluginów w podanych przez was edytorach? Nigdy ich nie używałem a po przeczytaniu dokumentacji do TinyMCe nie mam pomysłu jak to zrobić. Jeśli się mylę, oświećcie i naprowadzcie na drogę i pomysł (póki co zaczynam się przekonywać do włąsnej klasy opartej na Class that parses BBCodes for php.
Zdrawim