Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX - Pytania
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
murawa
Mam następujące pytania dotyczące standartu AJAX:
1.Do działania AJAXa potrzena jest biblioteka tak ?
2.Jaka jest najlepsza?
3.Czy na serwerze nazwa.pl będzie mi działał AJAX ?

Pozdrawiam
nospor
Przeczytaj topici przypiete w dziale w ktorym zalozyles topic, a potem zadawaj pytania, jezeli wogole bedziesz je mial...
murawa
Nadal mam pytanie:
Jeżeli ajax to bibliotek to jak mam ją wgrać na serwer nazwa.pl?
Wytłumacie mi to :/
nospor
no ale czytales te artykuly?
powiedzmy advAjax to biblioteka js, jej nie wgrywasz na serwer, tylko do strony dolaczasz i juz. Jesli przegladarka jest nowa to wszystko bedzie dzialac

nowa* - taka co obsluguje ajax smile.gif
NetJaro
...

Do używania AJAX'a (AJAX'u ?) musisz mieć bibliotekę która to obsługuję. Na Wikipedi masz dobrze to opisane. Ja polecam klasę Anakina - AdvAJAX. Google nie boli...
nospor
Cytat
musisz mieć bibliotekę która to obsługuję
eee, chyba nei musisz. mozesz sie rezac ręcznie, ale po co? smile.gif
murawa
Mogli byście dać mi przykład takiego kodu ?
Chodzi mi o użycie ajaxa w php w celu wyswietlania zawartości.
nospor
Zadam glupie pytanie: czy ja mam ci topic zamknac?
Czytales chociaz to co ci mowilem? Masz tam artykuly o ajax oraz kody, duzo kodów. Duzo kodow jest u twórcy advAjax, o którym w artykulach tez jest mowa. Z czym masz problem? Z przeczytaniem tego?

Przejrzyj sobie topici w tym dziale - kolejne źródło kodów
mariuszn3
eh.. Do obłsugi ajaxa nie jest potrzebna żadna biblioteka! To natywny obiekt javascript (w ie6 i starszych kontrolka ActiveX). Teoretycznie aby korzystać z ajaxa wystarczy, że w swoim javascripcie odwołasz się do tego obiektu, po prostu - to wszystko.
W praktyce lepiej jednak nie wynajdywać koła na nowo i lepiej zajrzeć do gotowych bibliotek usprawniających komunikację xmlHttp (ot cały Ajax). Są tam już rozwiązane problemy dotyczące różniącej się obsługi w poszczególnych przeglądarkach jak i często mają ciekawie rozwiniętą funkcjonalność.

Jeśli nie lubisz wnikać co do linijki w kod i nie przeszkadza Ci korzystanie z gotowych rozwiązań, których od środka nie rozumiesz to po prostu sięgnij po taką bibliotekę.
Jeśli natomiast lubisz wiedzieć dokładnie co się dzieje za kurtyną.. popodglądaj sobie różne biblioteki, poczytaj artykuły i napisz kilka użytecznych funkcji z wykorzystaniem xmlHttp na swoje potrzeby. Wbrew pozorom do wykorzystania podstawowej funkcjonalności wystarczy kilka linijek kodu.
nasty
polecam przeczytanie tego, nie zajmie ci więcej niż 30 sekund:
http://www.greenorange.org/public/modules....icle&sid=31
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.