murawa
21.07.2006, 13:30:51
Mam następujące pytania dotyczące standartu AJAX:
1.Do działania AJAXa potrzena jest biblioteka tak ?
2.Jaka jest najlepsza?
3.Czy na serwerze nazwa.pl będzie mi działał AJAX ?
Pozdrawiam
nospor
21.07.2006, 13:32:22
Przeczytaj topici przypiete w dziale w ktorym zalozyles topic, a potem zadawaj pytania, jezeli wogole bedziesz je mial...
murawa
21.07.2006, 13:56:01
Nadal mam pytanie:
Jeżeli ajax to bibliotek to jak mam ją wgrać na serwer nazwa.pl?
Wytłumacie mi to :/
nospor
21.07.2006, 13:57:31
no ale czytales te artykuly?
powiedzmy advAjax to biblioteka js, jej nie wgrywasz na serwer, tylko do strony dolaczasz i juz. Jesli przegladarka jest nowa to wszystko bedzie dzialac
nowa* - taka co obsluguje ajax
NetJaro
21.07.2006, 13:58:26
...
Do używania AJAX'a (AJAX'u ?) musisz mieć bibliotekę która to obsługuję. Na
Wikipedi masz dobrze to opisane. Ja polecam klasę Anakina -
AdvAJAX. Google nie boli...
nospor
21.07.2006, 14:01:20
Cytat
musisz mieć bibliotekę która to obsługuję
eee, chyba nei musisz. mozesz sie rezac ręcznie, ale po co?
murawa
21.07.2006, 15:33:33
Mogli byście dać mi przykład takiego kodu ?
Chodzi mi o użycie ajaxa w php w celu wyswietlania zawartości.
nospor
21.07.2006, 15:49:36
Zadam glupie pytanie: czy ja mam ci topic zamknac?
Czytales chociaz to co ci mowilem? Masz tam artykuly o ajax oraz kody, duzo kodów. Duzo kodow jest u twórcy advAjax, o którym w artykulach tez jest mowa. Z czym masz problem? Z przeczytaniem tego?
Przejrzyj sobie topici w tym dziale - kolejne źródło kodów
mariuszn3
22.07.2006, 12:40:27
eh.. Do obłsugi ajaxa nie jest potrzebna żadna biblioteka! To natywny obiekt javascript (w ie6 i starszych kontrolka ActiveX). Teoretycznie aby korzystać z ajaxa wystarczy, że w swoim javascripcie odwołasz się do tego obiektu, po prostu - to wszystko.
W praktyce lepiej jednak nie wynajdywać koła na nowo i lepiej zajrzeć do gotowych bibliotek usprawniających komunikację xmlHttp (ot cały Ajax). Są tam już rozwiązane problemy dotyczące różniącej się obsługi w poszczególnych przeglądarkach jak i często mają ciekawie rozwiniętą funkcjonalność.
Jeśli nie lubisz wnikać co do linijki w kod i nie przeszkadza Ci korzystanie z gotowych rozwiązań, których od środka nie rozumiesz to po prostu sięgnij po taką bibliotekę.
Jeśli natomiast lubisz wiedzieć dokładnie co się dzieje za kurtyną.. popodglądaj sobie różne biblioteki, poczytaj artykuły i napisz kilka użytecznych funkcji z wykorzystaniem xmlHttp na swoje potrzeby. Wbrew pozorom do wykorzystania podstawowej funkcjonalności wystarczy kilka linijek kodu.
nasty
22.07.2006, 13:17:53
polecam przeczytanie tego, nie zajmie ci więcej niż 30 sekund:
http://www.greenorange.org/public/modules....icle&sid=31
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.