Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukarka na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
polska_81
Witam.. niewiem czy ten temat sie nadaje do tego dzialu ale tak mi sie wydawalo smile.gif

Chcial bym miec tak wyszukiwarke co by zindexowalo moje wszystkie pliki a potem po wyszukaniu slowa by mnie tam przeniosla... cos takiego jak to we wszystkich cmsach jest..

ps. nawet dobrze jak by byla jakas z db bo mam troche plikow na serverze

Macie jakies porady??

dodam ze chcialbym aby szukarka byla moja strona indexowa..

Pozdrawiam
gladiror
To sobie wymysliles... smile.gif Musisz najpierw wybrac katalog z ktorego ma pobierac pliki. Pomocne funckje to chyba opendir jak dobrze pamietam. Nastepna rzecz to pobranie zawartosci pliku - fopen. Kolejna rzecz to wrzucenie tego do bazy danych - zapytania. Kolejna rzecz to zrobienie do bazy danych wyszukiwarke.... (to tak w skrócie...)
polska_81
Ale wiem ze sa takie juz na gotowca bo mam kilka.. problem jest w tym ze mi sie zawieszaja.. bo mam 100k plikow na serverze.. :/
marek220
Witam

Na stronach www i cmsach zazwyczaj stosuje się prosty zabieg polegający na tym jak przedmówca powiedział opendir / fopen / preg_match.

Jest to metoda bardzo szybka jeżeli chodzi o strony (max miałem 30 plików)

---

Jeżeli napisałeś że masz 100.000 plików to zaczynają się schody smile.gif

Szczerze mówiąc nie wiem jak to rozwiązać, nigdy nad tym nie mysłałem, w każdym bądź razie bez baz danych się nie obędzie. Musiałbyś napisać 1 osobny skrypt do indexowania, który dane z wszystkich plików zapisałby do bazy danych w odpowiedni sposób (przemyśl jaki), odpalany byłby z CRONa. Sama szukaczka na bazie już powinna sobie poradzić, ale bardzo dużo zależy w jaki sposób umieścisz dane w bazie, a to zależy także od tego jakie to są dane.

Daj znać jakby Ci się udało, jestem bardzo ciekawy jak to wyjdzie.
polska_81
Wlasnie testuje "Search enige builder" i "FastFind" ale to moze zajac do dwoch dni.. przed chwila mialem 20% i mi w mieszkaniu prad restart zrobil:D wiec zaczynam od nowa.. ale dam znac jak bedzie rezultat smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.