Mam następujący problem. Mam skrypt, który pobiera z bazy rekordy (około 50) i wyświetla je wiersz pod wierszem. Po lewej stronie jest link - po jego naciśnięciu strona się przeładowuje i jest formularz edycji. Jak damy zapisz, dane się aktualizują w bazie i jesteśmy przekierowywani na stronę główną (pobierane jest znowu 50 rekordów i wyświetlane wiersz pod wierszem). Muszę zrobić bez przeładowywania (żeby nie pobierać za każdym razem 50 rekordów). Do głowy wpadło mi takie rozwiązanie:
Pobierać z bazy do tablicy dane tylko jeden raz (przy pierwszym ładowaniu strony). A przy edycji wybranego wiersza, update do bazy i edytowanych danych w tablicy a następnie powrót na stronę główną i wyświetlanie danych już z tablicy (bez ponownego pobierania z bazy).
Problem w tym, że nie wiem jak najlepiej taką tablicę przechowywać, żeby jej nie stracić przy przejściu na inną stronę? Umieścić w sesji danego użytkownika? Inny problem to jeszcze będę musiał sprawdzić czy inny użytkownik czegoś nie edytował a jeśli tak to pobranie tych nowych (zmienionych) danych z bazy..
Czy to dobry pomysł?