Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z mkdir();
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slafur
Witam.
Kiedy tworzę katalog przez mkdir(); - dajmy na to: mkdir("katalog/".$name, "0777"); a później chcę do niego wysłać plik przez ftp_put to dostaję błąd o niedozwolonej akcji.
Jak się okazuje katalog ma prawa 755 a nie 777 czyli takie jakie początkowo miał mieć - niestety nie mogę ich zmienić nawet klientem ftp ponieważ również dostaję komunikat o niedozwolonej akcji.
Co robić? Pilne sad.gif sad.gif
Athlan
jak katalog jest tworzony z poziomu php, to jego właścicielem jest skrypt a nie Ty, więc nie możesz go usunąć, musisz zastosować rmdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.

i nie pisz że pilne bo mi sie niedobrze robi sad.gif

poza tym jak tworzysz mkdir() katalog, to on otrzymuje wystarczające prawa, aby skrypt php mógł do niego dopisywać, usówac z niego a nawet usunąć jego samego, więc nie ma co sie bawić CHMOD'ami

pozdro smile.gif
eai
~Athlan ma racje po co bawić się chmodami. A jeśli już używasz funkcji ftp_put" title="Zobacz w manualu php" target="_manual to czemu nie użyć odrazu ftp_mkdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ?
Athlan
@eai mi się zdaje albo ftp_mkdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual nie daje uprawnień skryptowi, ktory ma wykonywać na nim działania? jak źle myślę to mnie prosze poprawić, ale zalecam standardowe funkcje takie jak mkdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, rmdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.