Caly czas bawie sie z tym cake ale jak dla mnie manual tam nie jest do konca czytelny jak wydobywac wiecej niz jeden rekord z tabeli nie wg glownego id ale np news_id? Powiedzmy ze normalna skladnia w sql wygladalaby tak:
ja uzywam zwyklego $this->query("SELECT * FROM comments WHERE news_id=$id"); a do tego mam cache zapytan sql poprzez ta metodę.
nospor
9.08.2006, 08:06:43
PRzenosze na gotowe skrypty
SongoQ
9.08.2006, 09:18:29
@normanos tylko w ten sposob nie zrobisz rzutowaina obiektow do bazy.
nrm
9.08.2006, 09:45:58
@SongoQ: możesz jaśniej? przykład? bo nie wiem co masz na myśli.
Dla mnie ten sposób jest wygodniejszy bo: raz - mam dopisany do tego cache sqla dwa - mam zupelny wpływ na kształt zapytań (szybko i sprawnie, bez definiowania).
Jak widac dla mnie priorytetem jest wydajnośc (duże aplikacje).
snipe
9.08.2006, 15:14:22
mozecie zarzucic przykladami bo z findall wywala mi bledy
SongoQ
9.08.2006, 16:31:45
Cytat
@SongoQ: możesz jaśniej? przykład? bo nie wiem co masz na myśli.
Nie mam doswiadczenia wielkiego z tym frameworkiem ale po cos active record jest zaimplementowany. Zawsze mozesz uzywac jawnego SQLa ale jesli sa takie mechanizmy powinienes je wykorzystywac. Najlepiej zeby wypowiedzial sie jeden z autorow tego frameworka, kiedys nawet tu na forum bywal.
Coyote
9.08.2006, 21:03:12
snipe proponuje Ci przeczytac manuala albo chociaz zrob blog tutorial (nie pamietam jak sie pisze ) to bedziesz wiedzial all co i jak ;>
nrm
10.08.2006, 07:35:27
SongoQ: ale te mechanizmy sa mało optymalne. zrób to sobie dla pytania do 4-5 tabel z masa złączeń. po prostu masakra. mi wygodniej i duzo szybciej jest to wstukac recznie jako jedno pytanie. kazdy robi jak lubi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.