Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CakePHP a pobieranie danych
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
snipe
Caly czas bawie sie z tym cake tongue.gif ale jak dla mnie manual tam nie jest do konca czytelny tongue.gif jak wydobywac wiecej niz jeden rekord z tabeli nie wg glownego id ale np news_id? Powiedzmy ze normalna skladnia w sql wygladalaby tak:
  1. SELECT * FROM comments WHERE news_id=$id;

Wiem ze trzeba uzyc findall() dry.gif

Prosze o pomoc, bo mecze sie juz z tym jakies 2 godziny tongue.gif

Pozdrawiam
SongoQ
findall() - pierwszy parametr jest odpowiedzialny za kryteria.

Tekst z manuala: $conditions SQL conditions as a string or as an array('field' =>'value',...)
Coyote
chyba ze chcesz uzywac joinow itp to poczytaj tutaj o assocations
nrm
ja uzywam zwyklego $this->query("SELECT * FROM comments WHERE news_id=$id"); a do tego mam cache zapytan sql poprzez ta metodę.
nospor
PRzenosze na gotowe skrypty
SongoQ
@normanos tylko w ten sposob nie zrobisz rzutowaina obiektow do bazy.
nrm
@SongoQ: możesz jaśniej? przykład? bo nie wiem co masz na myśli.

Dla mnie ten sposób jest wygodniejszy bo:
raz - mam dopisany do tego cache sqla
dwa - mam zupelny wpływ na kształt zapytań (szybko i sprawnie, bez definiowania).

Jak widac dla mnie priorytetem jest wydajnośc (duże aplikacje).
snipe
mozecie zarzucic przykladami bo z findall wywala mi bledy tongue.gif
SongoQ
Cytat
@SongoQ: możesz jaśniej? przykład? bo nie wiem co masz na myśli.

Nie mam doswiadczenia wielkiego z tym frameworkiem ale po cos active record jest zaimplementowany. Zawsze mozesz uzywac jawnego SQLa ale jesli sa takie mechanizmy powinienes je wykorzystywac. Najlepiej zeby wypowiedzial sie jeden z autorow tego frameworka, kiedys nawet tu na forum bywal.
Coyote
snipe proponuje Ci przeczytac manuala winksmiley.jpg albo chociaz zrob blog tutorial (nie pamietam jak sie pisze biggrin.gif) to bedziesz wiedzial all co i jak ;>
nrm
SongoQ: ale te mechanizmy sa mało optymalne. zrób to sobie dla pytania do 4-5 tabel z masa złączeń. po prostu masakra. mi wygodniej i duzo szybciej jest to wstukac recznie jako jedno pytanie. kazdy robi jak lubi winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.