Wankster
21.08.2003, 22:35:16
Tak mnie już od dłuższego czasu zastanawia: Jak działa coś takiego w wyszukiwarkach, że pokazuje procent (%) trafności? Jeden ktoś mi tłumaczył jak to ma u siebie, ale to było bardzo dziwne Jakieś punkty przydzielane, później sprawdzanie średnich itp.
Najlepiej by było jakbyście zapodali przykład :wink:
Z góry dzięki
spenalzo
21.08.2003, 22:52:07
Uwaga, czysta teoria! :-D
Może dałoby się zrobić jakoś tak, że zliczać ilość wystąpień słowa w danym tekście (np. temat, tytuł posta) i posortować od największej do najmniejszej według ilości wystąpień. Wtedy za 100% uznaje się ten rekord który ma najwięcej i jakoś się oblicza procenty dla kolejnych rekordów.
Co o tym sądzicie?
Kinool
22.08.2003, 00:59:58
no niby tak ale jesli w jednym dokumencie dana fraza wystepuje 4 ray a w innym tylko raz to w 1 przypadku trafnosc bedzie 100% a w 2 tylko 25%
i nasuwa sie pytanie dlaczego tu 100% a tu 25% przecieez to slowo tak czy siak tam wystepuje a ile razy to juz co innego, zreszta moze wystepowac tylko jako dodatek a nie glowna tresc
chodzi mi o to ze np w wyszukiwarkach stron wazniejsze jest slowo ktore wystepuje w meta w opisie albo keywords niz np takie wystepujace w tresci
trzeba by bylo jakas hierachie zorganizowac i wedle tego shematu przydzielac %
ale jesli to ma byc np wyszukiwarka przeszukujaca jakies arty to np fraza ktra jest w znaleziona w tytule jest wazniejsza od tej jaka jest w tresci
dragossani
22.08.2003, 01:35:26
Mam przeczucie, że wiąże się to z możliwościami FULL TEXT SEARCH w MySQL...
lechu_b
22.08.2003, 08:20:46
zauważyłem (wydaje mi się) jedną zależność pomiędzy procentem trafności a liczbą wystąpięń fraz tekstu (nie piszę tu o pojedyńczych słowach lecz o całych frazach). Podczas wyszukiwania wyników zliczana jest ilość wystąpień frazy w tekście. Rekordzista uważany jest za 100%. Te 100% jest wynikiem poprawnym w danej chwili, ponieważ jeżeli ktoś zarejestruje stronę z większą ilością wystąpień to ta nowa strona będzie 100%. Zrobiłem mały test:
1. stworzyłem stronę z powtarzającym się tekstem "litwo ojczyzno moja". ilość wystąpień 20
2. zarejestrowałem w wp.pl i była na 1 miejscu wyszukiwarki
3. następna strona zawierała ok 100 wystąpień i to ona była na 1 miejscu
Wydaje mi się że procent trafień w wyszukiwaniu fraz lub słów jest tak samo względny jak procenty
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.