Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka baz danych w jednym projekcie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
reebel
Witam! Czy jest możliwe połączenie się z dwoma bazami w taki sposób aby tworząc duży skrypt (np. portal) mógłbym się w dowolnym momencie odnościć do jednej lub drugiej bazy? Bardzo prosze o jakąś wskazówke, ewentualnie link do materiałów w których znalazłbym odpowiedz na moje pytanie.
Czekam na odzew z Waszej stron. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
mike
W czym problem?

Łączysz sie z wieloma bazami danych, dostajesz identyfikatory połączeń.
Do operacji na bazie wykorzystujesz ten identyfikator, który Ci pasuje (do której bazy prowadzi)
rubin
Utworz sobie klase ktora w konstruktorze tworzy dwa obiekty (np adodb) ktore obsluguja dwie rozne bazy. Jedna moze byc mysql druge postgres. Chyba ze zle zrozumialem.
karolp
Cytat(reebel @ 20.08.2006, 23:03 ) *
Witam! Czy jest możliwe połączenie się z dwoma bazami w taki sposób aby tworząc duży skrypt (np. portal) mógłbym się w dowolnym momencie odnościć do jednej lub drugiej bazy? Bardzo prosze o jakąś wskazówke, ewentualnie link do materiałów w których znalazłbym odpowiedz na moje pytanie.
Czekam na odzew z Waszej stron. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

Jeśli korzystasz z MySQLa możesz wykonywać nawet zapytanie do dwóch baz danych jednocześnie - po prostu przed nazwą tabeli podajesz nazwę bazy danych, np:

SELECT * FROM baza1.tabela1, baza2.tabela1;

Nie potrzebujesz więc dwóch połączeń do bazy - wystarczy jedno smile.gif Wadą jest to że musisz podawać nazwę bazy danych przed każdą tabelą.

Karol
SongoQ
Cytat
Wadą jest to że musisz podawać nazwę bazy danych przed każdą tabelą.

To jest zaleta. Wada jest to ze user na ktorego sie laczysz moze miec do roznych baz inne uprawnienia.
reebel
no tak.. sad.gif za słabo sprecyzowałem moje pytanie...
adres serwera bazy danych jest ten sam, jednak user i hasło inne...więc pomysł 'karolp' raczej tu sie nie zda...

z kolei to co napisali mike_mech i rubin nie za bardzo do mnie dociera sad.gif czytalem o adodb lecz musiałbym zmienić budowe skryptu...jeśli chodzi o indentyfikator połączeń...również próbowałem znaleśc informacje na ten temat lecz w dalszym ciągu nie moge sobie poradzic

ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
nospor
Cytat
jeśli chodzi o indentyfikator połączeń...również próbowałem znaleśc informacje na ten temat lecz w dalszym ciągu nie moge sobie poradzic
No nie wiem jak ty szukales....
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-connect.php
Cytat
Zwraca identyfikator połączenia w przypadku powodzenia, lub FALSE jeśli wystąpi błąd.

A potem ten identyfikator zapisujesz i przekazujesz do kazdej funkcji, np:
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
Cytat
resource mysql_query ( string zapytanie [, resource identyfikator_połączenia [, int typ_wyniku]] )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.