Witam! Mam pewien problem z skryptym rejestracji/logowania mojej roboty. Skrypt jest co prawda troche mało fukncjonalny ale dopiero się ucze php. Mój problem polega na tym ,że chce pobrać ciąg znaków zepliku tekstowego tylko że jeszcze nie wiem jakiej funcji do tego użyć (szukałem na forum i znalazłem funkcje file() ale nie znalazłem do niej dokłądnego opisu po polsku a angielski umnie leży....)
A więc prosze was abyście powiedzieli mi jakiej funkcji moge do tego użyć i troche ją opisali...
Dam cały kod tego moje mini "systemu logowania" wraz z opisem żeby było wam łatwiej mi pomuc
Plik rejestracja.formularz. Myśle, że tego nie musze opisywać...
<form method="post" action="rejestracja.php"> <table border="0" cellspacing="0" cellpadding="2"> <tr><td colspan="2" background="gfx/tlo3.gif" style="width: 300px" text-align:center; font-size:8px; font-weight:bold;><div align="center">Login:
<input type="text" name="login" size=20></div></td> <tr><td colspan="2" background="gfx/tlo3.gif" style="width: 300px" text-align:center; font-size:8px; font-weight:bold;><div align="center">haslo:
<input type="text" name="haslo" size=20></div></td></tr> <tr><td colspan="2" background="gfx/tlo3.gif" style="width: 300px" text-align:center; font-size:8px; font-weight:bold;><div align="center">email:
<input type="text" name="email" size=20></div></td></tr> <td colspan="2" align="center"><input type="submit" class="textbox2" value="Wyslij"> <input type="reset" class="textbox2" value="Wyczysc"></td>
Plik rejestracja. Ten plik ma za zadanie zapisać wartości formularza do pliku urzytkownicy.php:)
<?
$dataloc="urzytkownicy.txt";
$read=fopen($dataloc, "a"); fwrite (fopen($dataloc, "a+"), "$fileread $_POST[login]$_POST[haslo] $_POST[email]"</td
></tr
></table
>:); include($dataloc);
?>
Plik użytkownicy.txt. Tu są zapisani użytkownicy ich chasła oraz meile wszytsko to zapisuje sie do zmiennej . Narazie ten plik wygląda tak:
<?php
bobo:fgfg bobo168@o2.pl// bobo to login fgfg to chasło...
?>
Plik login.php mysle ze tego nie trzeba tłumaczyć
<form method="post" action="login.sprawdza.php"> <table border="0" cellspacing="0" cellpadding="2"> <tr><td colspan="2" background="gfx/tlo3.gif" style="width: 300px" text-align:center; font-size:8px; font-weight:bold;><div align="center">Login:
<input type="text" name="login2" size=20></div></td> <tr><td colspan="2" background="gfx/tlo3.gif" style="width: 300px" text-align:center; font-size:8px; font-weight:bold;><div align="center">haslo:
<input type="text" name="haslo2" size=20></div></td></tr> <td colspan="2" align="center"><input type="submit" class="textbox2" value="Zaloguj">
Plik login.sprawdza.php plik sprawdzający poprawnośc danych wpisanych w login.php...
<?php
if (tutaj ta funkcja sprawdzająca...)
{
echo "Zostałeś zalogowany"; }
else
{
}
?>
To by było na tyle. Bardzo prosze o pomoc i z góry za nia dziękuje