nospor
25.08.2006, 14:53:47
Mamy przyjemność ogłosić, że php.pl uruchomiło właśnie nową usługę. Jest nią
Planeta php.pl .
Będzie to miejsce, gdzie będą agregowane wpisy z (dev)blogów programistów, którzy piszą o php. Oczywiście Planeta jest otwarta na propozycje nowych blogów, które należy zgłaszać
tutaj . Blogi takie po weryfikacji zostaną dodane do bazy.
Wszelkie komentarze i propozycje dotyczące Planety prosimy zadawać w tym dziale.
Zapraszamy!
Cysiaczek
25.08.2006, 15:09:50
A sobie ponarzekam - a co !
Nie wiem, czy to zamierzony efekt, ale linki do blogów otwierają sie w oknie domyślnym., Czy nie lepiej, żeby otwierały się w nowych oknach?
Wogóle to fajna sprawa z tą planetą

Pozdrawiam.
nospor
25.08.2006, 15:12:05
Wedlug jakis tam teraz trędow, to user sobie sam wybiera czy chce miec w nowym oknie czy w tym samym. Jak chce w nowym to se klika scrolem i juz (przynajmniej u mnie tak jest)
tiraeth
25.08.2006, 16:00:13
Jak zacznę pisać notki na swoim
devBlogu to też mogę dołączyć
Cudi
25.08.2006, 16:06:56
Korzystamy z XHTML 1.0 w wersji Strict, tak więc nie możemy użyć atrybutu target dla linków. A jeśli ktoś chce użycia do tego celu window.open(), to proszę przeczytać co napisał nospor dwa posty wyżej
Fuzja
25.08.2006, 16:28:10
Niby wortal php, a pisane w Ruby On Railsie

.
Pomysł średni, ale ok przynajmniej nie trzeba będzie latać po blogach i patrzyć czy są nowe notki.
dr_bonzo
25.08.2006, 16:31:34
Cysiaczek:
Cytat
Nie wiem, czy to zamierzony efekt, ale linki do blogów otwierają sie w oknie domyślnym., Czy nie lepiej, żeby otwierały się w nowych oknach?
no chyba zartujesz? nie masz srodkowego przycisku w myszce? przeciez _target to nieuzyteczny przezytek.
cyphelf
25.08.2006, 16:50:44
Ale limit 16 znaków przy polu "autor" to nienajlepszy pomysł.
Cytat(Cysiaczek @ 25.08.2006, 16:09 )

A sobie ponarzekam - a co !
I dobrze, ze sie w tym samym otwieraja. target SUX!
Cysiaczek
25.08.2006, 16:58:42
Oooo żesz Wy Pokemony

!

o ile planeta.php.pl jest ok, to zapraszam pod poniższy adres:
http://img168.imageshack.us/my.php?image=phpplpp6.png
i tak wolę LKLIKIEM
revyag
25.08.2006, 17:35:33
Cytat
o ile planeta.php.pl jest ok, to zapraszam pod poniższy adres:
A co to ma do tego tematu ? Tu ma być dyskusja o planeta.php.pl a nie o wortalu.
Jeśli chodzi o usługę, bardzo fajna rzecz. Jednak nie wiem czy poszczególne wpisy nie są zbyt długie. Można by je skrócić. Jeśli będę zainteresowany tekstem to napewno kliknę czytaj dalej, a po skróceniu wpisów więcej by się zmieściło na jednej stronie.
itsme
25.08.2006, 17:45:13
pomysł świetny
kolejne źródełko wiedzy ...
kolejne źródełko na którym będą mogli użytkownicy php.pl psy wieszać :-)
nie mniej świetny pomysł i śwetna robota.
Pozdrawiam i gratuluje
kicaj
25.08.2006, 18:22:03
Pomysl bardzo mi sie podoba, mozna byc na biezaco z dev-notatkami, ktore sa bardzo pomocne, bardzo fajny pomysl!
Fipaj
25.08.2006, 18:41:05
cholera, kto mnie tam dodał?

bardz fajny pomysł (od dawna wchodziłem na planetę i nawet byłem ciekawy, kiedy oficjalnie ruszy

, ale...
jaki jest czas odświeżania planety?
bardzo fajna rzecz, tego mi brakowalo, ze musialem sobie lokalnie swoja planete postawic
uwaga:
wpisy na glownej powinny byc ograniczone do xxx znakow (nie wiem, może 300?). w tej chwili jest za duzo scrolowania, za dlugie wpisy sie pojawiają. powinien byc tytul i krotka zajawka co jest dalej. i tak przerzuce sie z czytaniem do oryginalu.
nospor
26.08.2006, 10:13:43
Co do dlugosci tematow to faktycznie macie racje. trzeba bedzie to skrocic.
tuner
26.08.2006, 11:46:32
Wspaniały pomysł! Brakowało mi czegoś takiego.
DeyV
27.08.2006, 15:46:24
Cytat(Fuzja @ 25.08.2006, 17:28 )

Niby wortal php, a pisane w Ruby On Railsie

.
Nie ulegaj tak łatwo złudzeniom...
Wszystko oparte jest o php.
Fuzja
27.08.2006, 15:49:52
Juz mi seaquest wyjaśnił

.
athabus
28.08.2006, 10:51:41
A jakby to wyglądało z rozszerzeniem o blogi anglojęzyczne - i tak każdy je czyta. Korzystam z rss, żeby śledzić nowości, ale artykuły się często powtarzają itp. - może by to jakoś uporządkować i wrzucić tutaj?
Sam pomysł jak najbardziej fajny.
mike
28.08.2006, 10:59:12
Ludzie!
Opanujcie się, wychalacie tutaj pomysł jakby to było niewiadomo co, trafiona inwestycja czy coś.
A to jest tylko nasza lokalna kopia tego co już jest od dawna:
planet-php.netOwszem, wykonanie ładne.
nospor
28.08.2006, 11:10:51
mike_mech aleś ty dziś taki nerwowy

Wyraźnie napisane bylo, ze mozna zglaszac nowe propozycje blogow, wiec jak ludzie chca korzystac z tego co u nas, to niech zglaszają.
Ale zglaszac najlepiej przez formularz, co mowilismy o nim
edit:aaa, oto ci chodzi
mike
28.08.2006, 11:16:35
Ale mi nie o to chodzi.
Mi chodzi o to że każdy przy ocenie wychwala pomysł.
Wychwalać można tylko adaptację i wykonanie, bo sam pomysł nie jest niczym nowym i nie jest pomysłem nikogo z ekipy php.pl (mówię o pomyśle takiego agregatora blogów developerów)
Master Miko
28.08.2006, 11:53:36
No to mieliście dobry pomysł wsadzając to na php.pl

Przynajmniej będzie co czytać
Denver
29.08.2006, 19:32:26
Bardzo fajna sprawa - gratuluję wykonania, świetna robota.
Mam jednak jedno zastrzeżenie: jak ktoś (np. ja) na swoim blogu pisze nie tylko o php, to w zasadzie na planetę już nie trafi. Przydałaby się opcja ręcznego dodawania linków do własnych artykułów na blogach, co to by inni mogli go z planety wyczytać.
Fipaj
29.08.2006, 19:37:44
Denver: żartujesz...!
Każdy (prawie) ma na blogu kategorię php, z której trafiają wpisy na planetę. Automatycznie...!
Denver
29.08.2006, 21:10:27
A, tego nie wiedziałem - myślałem, że w planecie lądują wszystkie wpisy, bez wyjątku

// update:
Dodałem swojego bloga. Ciekawa sprawa: autor (maksymanie: 16 znaków) - wpisuję: "Bartosz Olchówka". Jakby nie spojrzeć, w limicie zmieściłem się idealnie, a skrypt twierdzi, że jest za długie

Taka prośba, jak ktoś w ogóle zdecyduje się bloga dopuścić - dałoby się "B. Olchówka" sprowadzić do pełnej formy imienia? Z góry dziękuję
WereWolf
29.08.2006, 23:21:47
Cytat(Denver @ 29.08.2006, 20:10:27 )

Dodałem swojego bloga. Ciekawa sprawa: autor (maksymanie: 16 znaków) - wpisuję: "Bartosz Olchówka". Jakby nie spojrzeć, w limicie zmieściłem się idealnie, a skrypt twierdzi, że jest za długie

pewnie koduje to w utf8 i "ó" liczy za dwa znaki
Athlan
16.11.2006, 21:03:04
O... widze że ktoś dodał moj blog

fajnie, ale dlaczego u każdego jest:
Cytat
Czytaj dalej tutaj (rozwija treść wpisu)
Czytaj dalej na blogu autora... (z komentarzami)
a u mnie notka kończy się tak:
Cytat
Drugą rzeczą która miałem obowiązek wykonać to napisać notkę na moim blogu konkursowym, gdzie realizuje projekt mojego frameworka, [...]
znakiem [...]
:?:
DeyV
16.11.2006, 22:30:41
Z tego co pamiętam - zależy od ustawień Twojego bloga, i sposobu, w jaki przygotowuje on do pobrania RSS'a
Athlan
18.11.2006, 21:33:29
Cytat
Z tego co pamiętam - zależy od ustawień Twojego bloga, i sposobu, w jaki przygotowuje on do pobrania RSS'a
mógłbyś przybliżyć mi tą kwestię, bo zależy mi na tym

?
--[edit]--
Póki co zaznaczyłem w Reading Options:
Syndication Feeds -> For each article, show:
Full textwcześniej było
Summaryzobaczmymy jak tearz będzie zasysał notki... imho powinniście dać o tym info jakieś

--[edit2]--
ok pomogło... mój post został prawidłowo zasyścięty... wartoby było dac jakieś info o tym
Denver
27.12.2006, 14:16:38
Zauważyłem ostatnio wzrost odwiedzin na blogu - jak się okazało, przyczyną było opublikowanie moich dwóch wpisów na planecie.
Mam jedno zastrzeżenie odnośnie sposobu zbierania wpisów z blogów. Moje dwa ostatnie wpisy nie dotyczyły php (pisałem o GMailu oraz del.icio.us), więc opublikowałem je w kategorii Internet. Do php mam oddzielną kategorię, więc byłem pewien, że tylko wpisy z kategorii 'php' trafią na planecie. Okazuje się, że te z 'Internetu' także się tam pojawiły.
Nie mówię, że mi to w jakikolwiek przeszkadza. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że czytelników planety może irytować fakt, że pojawiają się tam wpisy nie związane bezpośrednio z php. Dlatego myślę, że warto zastanowić się dokładnie nad tematyką, w którą chce planeta trafiać. Jeśli ma to być zbiór wpisów nie tylko o php, ale i jemu pochodnych, to chyba warto gdzieś to na stronie zaznaczyć, bo nazwa: "Planeta.php.pl" od razu kojarzy się z jedną, konkretną tematyką.
Riklaunim
28.12.2006, 00:40:09
pod konquerorem style formularza są dość.. białe

Formularz jest tyle że wszystko jest na biało. Pod operą już go widać.
MalCom
25.01.2007, 14:16:46
Link do planety w xmlu rss'a jest bledny - localhost/projekty/planeta/

btw. chyba url do rssa z mojego bloga jest niepoprawny

Edit
Na przegladarkach korzystajacych z silnika Trident, lewe menu jest nie widoczne

Kto to projektowal?

Jak mozna zrobic strone nie dostosowana do podstawowych browswerow

Nalezaloby w css usunac dla identyfikatora 'wrapper' atrybut 'position'.
DeyV
25.01.2007, 16:48:53
w której wersji Trident? Bo w 4 i 5 działa poprawnie...
(jeśli masz starszy to nawet się nie przyznawaj, tylko zainwestuj w oryginał

)
MalCom
25.01.2007, 18:15:45
Trident II (UGM-133A) z trzy stopniowy silnikiem rakietowym z glowica jadrowa
MIRV.
A tak powaznie Trident IV, z tego samego co korzysta IE6 na Xp sp2

I chodzi o
prawe menu z lista blogow, archiwum.. etc.
W poprzednim poscie omylkowa wpisalem lewe, co moglo wprowadzic w blad.
To ja jeszcze raz przypomnę o tym co wyżej opisywał Denver: zwróćcie uwagę na to, aby na planecie pojawiały się TYLKO wpisy z kategorii php/otagowane php z poszczególnych blogów. Jednak to jest planeta (czyli tematycznie) i czytanie o tv zamiast gazet czy innych wpisów (nawet sensownych i konkretnych ale NIE na temat) jest nie na miejscu.
hej, czy tylko mi przeszkadzają popierdółki w stylu "A’propos Google i prywatności…"? Przecież to NIE powinno mieć miejsca na php.
kwiateusz
3.02.2007, 11:18:44
mi z jednej przeszkadzają z 2giej całkiem ciekawy filmik

ale co racja to racja jak jest tematycznie to powinno być tematycznie czyli tylko o php, a nie innych pierdołach
MalCom
3.07.2007, 15:45:45
Do kogo sie zwrocic z prosba o zmiane/aktualizacje urla blogu/feeda na planecie?
Nigdzie nie ma zadnego kontaktu na www
seaquest
3.07.2007, 16:27:08
Na przykład do mnie. A o co chodzi?
kwiateusz
4.07.2007, 06:07:01
o zmiane linku z blog.malcom.xorg.pl na blog.malcom.pl zapewne
MajareQ
30.09.2008, 08:19:21
Ekhm...
Jestem bardzo rad z tego, że 4 moje wpisy pojawiły się na planecie, ale mam trzy pytanka.
1. Dlaczemu nie są formatowane tak jak na mojej stronie? (pewnie chodzi o to, że nie umiem do końca obchodzić się z atomem

) Np. ja jest u mnie break line albo cytat to na Planecie jest to ciągły tekst.
2. Jak zrobić, aby pojawiały się takie linki:
Cytat
Czytaj dalej tutaj (rozwija treść wpisu)
Czytaj dalej na blogu autora...

Czytałem już takie pytanie i odpowiedź w tym temacie i zrobiłem tak, ale nie poskutkowało.
3. Dlaczemu obrazki z wpisów nie są wyświetlane na Planecie?
Pozdrawiam,
Emku
seaquest
30.09.2008, 09:02:19
Niestety to wina Twojego feeda, który czyści Twoje posty z kodu HTML.
Żeby treść była rozwijana, to abstract powinien znajdować się w tagu <description> natomiast treść w tagu <content> (rss 2.0)
MajareQ
30.09.2008, 10:42:42
Ok, dziękuję.
Postaram się popracować nad Atomem.
edit:
Mógłby kogoś prosić o pomoc w tej kwestii? Bo szczerze mówiąc jestem zielony jeśli chodzi o feeda. Nigdy nie korzystałem, aż do tej pory. Nie był mi potrzebny
itsme
30.09.2008, 12:16:24
Cytat(MajareQ @ 30.09.2008, 11:42:42 )

Ok, dziękuję.
Postaram się popracować nad Atomem.
edit:
Mógłby kogoś prosić o pomoc w tej kwestii? Bo szczerze mówiąc jestem zielony jeśli chodzi o feeda. Nigdy nie korzystałem, aż do tej pory. Nie był mi potrzebny
forum jest właśnie po to aby pomagać !
Nie mniej należy o ta pomoc poprosić w odpowiednim wątku wtedy będziesz też miał pewność iż przeczytają ją osoby które takie rzeczy piszą na co dzień a nie czytają (tylko lub aż) planetę :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.