Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie o uwierzytelnie i zarzadzanie obciazeniem serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
planet_x
mam pytanko mam u siebie w systemie logowania uwierzytelnienie na podstawie sesji, klucza, cookie, user agent , ip i hosta tylko dzisiaj czytajac ksiazke dowiedzialem sie o czym takim jak zarzadzaniem ruchem w sieci i rozkladanie obciazenia serwera poprzez proxy na rozne serwery w zwiazku z czym IP moze sie zmieniac z kazdym rzadaniem, w zwiazku a czym jezeli sprawdzam usera po IP to w tym momencie jezeli serw zmieni IP zmniejszajac obciazenie to automat uniewaznia mi sesje.

A wiec mam pytanie do was bo niemoge nic znalesc w necie czy te zmiany rozdzielania ruchu przez proxy to tylko po stronie serwera , czy klienta? bo dlamnie po stronie klienta to jakas tam nowosc a wiec czy popularne jest takie narzedzie zmiany obciazenia ruchu.

Dwa jak sie przed tym zabezpieczyc ? pomyslalem ze dobre by bylo jakby user mogl wylaczyc weryfikacje ip i hosta zmniejsza poziom bezpieczenstwa ale dziala aplikacja niewywalajac co wchwilka

P.S. sorki za pisownie ale niepisze z polski i niemam pl znakow smile.gif
thornag
No to sie user zaloguje jeszcze raz i tyle. A ty przynajmniej masz pewnosc ze Request pochodzi od tej samej osoby a nie od kogos kto jakims trafem ma cookie tej sesji. Lepiej pozwolic sie uzytkownikowi zalogowac jeszcze raz i nadpisac nowe IP.
planet_x
tez o tym myslalem ale jak co klikniecie na link ma sie zmieniac IP to user nic by niezrobil , powiedzmy ze sie przeloguje odswiezy raz strone i IP ulegnie zmianie, jedym slowem horror dla uzytkownika, ale chyba dobrym rozwiazaniem bedzie mozliwosc wylaczenia tego bo sesja + klucz przesylany w linku to juz spore zabezpieczenie wiem ze nie 100% ale jakies tam jest a wylaczyc bedzie mogl tylko na wlasne zyczenie i niemoze miec pretensji ze zmiejsza poziom zabezpieczen i jezeli ktos przejmie sesjee klucz to juz trudno. tylko przy zmianie waznych danych (przy wylaczonej tej opcji) poprosic jeszcze raz o login i haslo i chyba bylo by po sprawie.
thornag
Nie szukalem nigdy informacji o tym jak dzialaja takie serwery proxy. Ale nie wydaje mi sie zeby za kazdym zadaniem zmienialy IP. Sprobuj znalezc cos na ten temat i bedziesz mial odpowiedz.

Use the google Luke tongue.gif
bim2
thornag Masz rację ;P Nie zmieniaja sie bo ip z proxy to ip servera proxy smile.gif Jedynie programy zmieniają ip biggrin.gif Więcj jak ktos uzywa programu to niech wyłączy. On sie niepotrzebnie kryje w internecie biggrin.gif
planet_x
Czyli Helion w PHP5 dla zaawansowanych robia w bambuko, bo tak to mozna byo zrozumiec w celu optymalizacji lacz mozliwa jest automatyczna zmiana adresu IP przez serwer proxy. OKi niewazne widze ze to sie rzadko zdarza wiec w celu bezpieczenstwa zostanie weryfikacja IP
rama
Może trochę offtopicowo, ale trzyma się jeszcze tematu winksmiley.jpg
Cytat
...zarzadzaniem ruchem w sieci i rozkladanie obciazenia serwera poprzez proxy na rozne serwery w zwiazku z czym IP moze sie zmieniac z kazdym rzadaniem, w zwiazku a czym jezeli sprawdzam usera po IP to w tym momencie jezeli serw zmieni IP zmniejszajac obciazenie to automat uniewaznia mi sesje.

Jeśli chodzi o ową kwestię, to ta technika nazywa się "Load balancing" i polega na rozdzielaniu zasobów przy nadmiernym ich użyciu, zakładając, że dana maszyna (lub maszyny) może je rozdzielić. W tym przypadku jeśli omawiamy serwery proxy, które posiadają przykładowo dwa łącza dostępowe do internetu (z różnymi adresami ip), to gdy jedno łącze jest wykorzystywane przykładowo w 80%-100%, to zostaje włączone w obieg drugie łącze, które znacznie zwiększa dostępność tego serwera, stąd ta kwestia zmiany adresów ip winksmiley.jpg. Czasami może się zdarzyć, że za każdym zapytaniem, sesją, może zmieniać się nam adres ip winksmiley.jpg

Raczej ulega zmiczy te zmiany rozdzielania ruchu przez proxy to tylko po stronie serwera , czy klienta?
Hmm, raczej jeśli taki serwer proxy będzie miał przemienny adres ip, to raczej ulega po stronie serwera proxy i serwera, klient nawet tego niezauważy winksmiley.jpg

Poza tym, to większość serwerów proxy przekazuje zmienną, bodajże superglobalny $_SERVER, 'x_forwarded_for', która zawiera adres ip komputera, który wysłał zapytanie, więc w pewnym stopniu umożliwia to przeprowadzenie dalszej weryfikacji poprzez adres ip winksmiley.jpg

PS W/w opis został tak napisany, aby każdy mógł zrozumięć idee Load Balancingu, więc wybaczcie jeśli zbyt ogólnikowo lub górnolotnie zostało to napisane winksmiley.jpg
thornag
@planet_x Ta ksiazke skonczylem jakis tydzien temu. Duzo mi pomogla ale tez zrobila sieczke z informacji smile.gif Polecam forum celem rehabiltacji. Ogolnie rzecz biorac mysle ze tam tlumacz mial male pojecie smile.gif Przyklady sa z razacymi bledami niejednokrotnie a i tlumaczenia smieszne. Ogolnie ksiazka jest ok zeby zaczac ale nie wierz jej na 100% smile.gif

Co do tematu, postaw sobie jakis testowy skrypt statyk. Nazbieraj informacji wtedy bedziesz wiedzial ile osob w serwisie korzysta z PROXY ile z tych proxcy przesyla x_forwardedi na podstawie tych informacji podejmnij decyzje bezpieczenstwo/wygoda.
bim2
Ja bym polecił Class5 Scout (Bastiona) Wykrywa twoje ip a nie proxy i też wykryje ip proxy Super klasa, za niecałe 4zł masz scouta i inne class 5 smile.gif Więc jakos się da wykryć prawdziwe IP.
planet_x
takie cos jest w stanie wykryc ip za proxy przy wlaczonym balansowaniu obciazeniem?
  1. <?php
  2. if (!isset($HTTP_SERVER_VARS["HTTP_X_FORWARDED_FOR"])){ 
  3.  $IP = $HTTP_SERVER_VARS["HTTP_X_FORWARDED_FOR"]; 
  4.  $proxy = $HTTP_SERVER_VARS["REMOTE_ADDR"]; 
  5.  $host = @gethostbyaddr($HTTP_SERVER_VARS["HTTP_X_FORWARDED_FOR"]); 
  6.  }else{ 
  7.  $IP = $HTTP_SERVER_VARS["REMOTE_ADDR"]; 
  8.  $host = @gethostbyaddr($HTTP_SERVER_VARS["REMOTE_ADDR"]); 
  9.  }
  10. ?>
thornag
A co jak proxy leci do nastepnego proxy i te do nastepnego a te srodkowe nie forwarduje IP poprzednika ?

Ja tam jednak uwazam ze nie mozna zalozyc ze zawsze jestes w stanie dojsc do IP uzytkownika ktory wyslal request smile.gif
bim2
Pomyśl o uzytkownikach nesotrady. Nie beda mieli czegoś takiego jak autologowanie, a jeśli oni komuś dadzą id sesji to juz nie twoja wina smile.gif

offtopic.gif thornag ty jesteś z wielkiej brytani? ohmy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.