Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Gonzo
Witam.

Przeglądałem posty związane z tematem sortowania, ale nigdzie nie został opisany sposób postępowania w przypadku tablicy z polskimi znakami.

Otóż mam taką tablicę:

$tablica[] = array("Ścigany", "Coś", 2);
$tablica[] = array("Łowca głów", "Jeszcze coś", 5);
$tablica[] = array("Władca pierścieni", "Lord of the Rings", 3);

Chciałbym ją posortować według pierwszej kolumny. Bardzo proszę o pomoc.
adwol
Cytat
Witam.

Przeglądałem posty związane z tematem sortowania, ale nigdzie nie został opisany sposób postępowania w przypadku tablicy z polskimi znakami.

Otóż mam taką tablicę:

Chciałbym ją posortować według pierwszej kolumny. Bardzo proszę o pomoc.

Od razu ostrzegam, że nie wiem czy to pójdzie pod windowsem (BTW, wie ktoś czy locale są jakoś w tym środowisku emulowane).
[php:1:c713aa16ab]<?php
function f($a, $cool.gif
{
return strcoll($a[0], $b[0]);
}

setlocale(LC_COLLATE, 'pl_PL');

usort($tablica, 'f');
?>[/php:1:c713aa16ab]
Gonzo
Heh... Nie wiem, czy w ogóle testowałeś ten swój skrypt... Jeśli do końca się nie wie, czy działa, to po co w ogóle odpowiadać? Przecież forum nie jest po to, żeby pogadać, ale żeby rozwiązywać konkretne problemy.
Koshin
bez dyskusji chcesz rozwiazywac konkretne problemy questionmark.gif to kup ksiazki odpowiednie - tam sa wszystkie rozwiazania.

przez dyskusje lepiej dochodzi sie do rozwiazania problemu.

oczywiscie nie popieram umieszczania kodu, ktorego sie nie przetestowalo.
Gonzo
Zaraz... Nie mówiłem wcale, że nie popieram dyskusji. Dyskusja jest bardzo potrzebna. Jednak jeśli ktoś zdecyduje się na wypowiedź, nie powinien umieszczać niesprawdzonych informacji lub skryptów. I jeszcze jedno: ta twoja "łopata" nie chce się wczytać.

Poza tym w dalszym ciągu czekam na pomoc. Z góry dzięki smile.gif.
adwol
Cytat
Heh... Nie wiem, czy w ogóle testowałeś ten swój skrypt... Jeśli do końca się nie wie, czy działa, to po co w ogóle odpowiadać? Przecież forum nie jest po to, żeby pogadać, ale żeby rozwiązywać konkretne problemy.

Tak, testowałem (zawsze tak robię) i działa. Jeżeli masz windowsa to może to nie działać (o czym pisałem) a jak pod jakimś uniksem to znaczy, że nie masz skonfigurowanych polskich locali. Kod rozwiązania jako taki jest poprawny.
Gonzo
Nie wiem, czemu ciągle piszesz "masz". Przecież skrypt jest wykonywany po stronie serwera, więc moja konfiguracja nie ma nic do rzeczy.
adwol
Cytat
Nie wiem, czemu ciągle piszesz "masz". Przecież skrypt jest wykonywany po stronie serwera, więc moja konfiguracja nie ma nic do rzeczy.

Dobrze, w takim razie skoro skrypt jest uruchamiany na uniksie to widocznie nie ma na tej maszynie skonfigurowanych polskich locali. Tak jasniej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.