Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kłopotliwa sytuacja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Master Miko
Witam,

Wydarzyła się taka sytuacja:
Mój kolega przebiegł na czerwonym świetle i kiedy już przebiegł, zorientował się, że ktoś go goni - był to funkcjonariusz policji. Złapał go za kark, przewrócił (połamał mu okulary), drugi wysypał mu rzeczy z plecaka (nie pozbierali). Jeden z nich nazywał się Górski. Wpisali mu mandat 250 zł i zwrócili się agresywnie "Wracaj do domu!".

Potrubowany kolega wraca teraz z mandatem 250zł i połamanymi okularami.

Co to w ogóle jest? Czy ktoś może mi wytłumaczyć, czy policja ma prawo do takich praktyk, jak niszczenie dóbr materialnych w celu zapobiegania popełnienia przestępstwa o niskiej szkodzie społecznej?questionmark.gif?

Czy mają prawo założyć mandat na 250zł za takie coś?!?!?!?!?
My4tic
Powiedz mi co ma na celu ten topic? Potępianie policji? Chcesz się wyżalić? W Policji jak w każdym zawodzie trafiają się ludzie, którzy sie do tego nie nadają... Poza tym nigdy nie wierze w takie gadki - 'nic nie zrobilem a dostalem mandat'. Może kolega posłał soczystą wiązke do policjantów i próbował zwiać? Jeśli dostał 250 zł to raczje nie za przechodzenie na czerwonym świetle. Mandatu mógł nie przyjmować (chyba) i sprawa trafiłaby do sądu grodzkiego a tam moglby udowodnić swoją 'niewinność'. Na drugi raz proponuje przestrzegać przepisów albo sie dobrze rozglądać tongue.gif

Jeśli chodzi o mandaty to łatwo możesz sobie sprawdzić: taryfikator
mike
No i o czym mamy tutaj rozmawiać i debatować?
Jaka to policja jest zła, niedobra i jak bardzo skrzywdzili Twojego kolegę?

Ojoj, olaboga, ale się stało ...., pewnie się chłopak jąkał bedzie całe zycie, taka tragedia go spotkała.

I jeszcze ten głupi dopisek: "czytaj - Policja"

A kto wie czy nie było tak: "Jakiś patałach, czytaj - skejciuch przebiegający przez ulicę"

Żenada ....
SongoQ
Hehe dobrze ze napisales tego posta tteraz bede wiedzial zeby na czerwonym nie przechodzic. Szkoda moich okularow, wkoncu tyle kasy za nie wydalem tongue.gif
Master Miko
Szkoda, że musi powstawać taki offtopic... i to przez moderatorów..

Ten post, nie ma na celu ani obrazę policji ani innej instytucji.
Choć przyznaję, ten dopisek jest dosyć głupi i tu już rolę odgrywały emocję, niemniej jednak liczyłem na poważne potraktowanie tematu...
200zł okulary + 250zł mandat i jeszcze drwicie z niego? Fajnie.

Cytat
A kto wie czy nie było tak: "Jakiś patałach, czytaj - skejciuch przebiegający przez ulicę"

Żenada ....

Szkoda, że forum schodzi na taki poziom.

Chciałem się jedynie dowiedzieć CO można zrobić w takiej stytuacji (iść do sądu, do policji) żeby prznajmniej oddali za okulary. jedynie My4tic odpowiedział racjonalnie na pytanie. Dziękuję za link.

Liczyłem na profesjonalną pomoc, bo wiem Mike, że Twój Ojciec jest Policjantem.

Topic można zamknąć, bo nie chce słuchać broniących się modów... Shame on you.
AxZx
jak widzisz tutaj pomocy w tej kwestii nie dostaniesz, najlepiej udac sie na forum gdzie siedza studenci prawa:)
moze wiecej sie dowiesz.
zyjemy w panstwie policyjnym, wiec nie spodziewaj sie za duzo. moze zacznij sie przyzwyczajac jezeli jeszcze nie zdazyles.
SongoQ
Cytat
Topic można zamknąć, bo nie chce słuchać broniących się modów...

Nie ma problemu.
scanner
A ja wtrące swoje 3 grosze, mimo, ze topic zamknięty.

Po pierwsze, rzeczywiście moderatorzy troche poszli po bandzie.

Co do opisanej sytuacji:

Master Miko: Twój znajomy powinien zaraz po zaistniałej sytuacji zebrtać imiona nazwiska i telfony kontaktowe kilku świadków, którzy widzieli zdarzenie. To po pierwsze. Po drugie - jaki by dany funkcjonariusz nie był, żeby pieszy zarobił sobie 250 zł mandatu, musiałby być naprawdę chamski. Nie wiem, nie widziałem, nie oceniam. Przypuszczam.

Wspomniany delikwent ma prawo złożyc na ręce komendanta miejskiego Policjii oficjalna skargę na piśmie na tych policjantów. I tam, oczywiście mając świadków, dochodzić swoich praw.

Wydaje mi sie również, iż ma prawo odwołać się do Sądu Grodzkiego od nałożonego mandatu - ale tu głowy sobie nie dam uciąć.

Swoją drogą - nie można było poczekac na zielone? To tylko kilkadziesiąt sekund...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.