Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: az.pl i PHP4
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
siemakuba
Witajcie,
mam konto na az.pl. W info o hostingu podane, że jest obsługa PHP4 / PHP5. Domyślnie jest PHP5, a ja potrzebuje mieć tam PHP4. Ktoś wie jak to zrobić? W panelu nigdize tego nie znalalzłem, w pomocy też nie.

pozdr.

edit:
udało się. co nie zmienia faktu, że nigdzie nie odnalazłem tej informacji na ich stronie.
Aby pliki php były traktowane jako PHP4 muszą mieć rozszerzenie .php4
Co ciekawe, nie wszystkie muszą. U mnie wszystko z mod_rewrite trafia do index.php i wystarczyła zmiana na index.php4.

temat ewentualnie do usunięcia, przesunięcia, whatever.
eai
przeciez to normalne ze *.php4 to php 4 a *.php5 to PHP5 a *.php to ustawienia domyslne serwera w tym przypadku (php5).

Poza tym jesli masz indeks.php4 i do niego includujesz reszte plikow itp (wszystkie zadania przechodza najpierw przez index) to wszystko zostanie sparsowane przez takie php jaki ma rozszezenie czyli w tym przypadku php4.

Dziwie sie ze zamiast odrazu to sprawdzic sobie na serwerze ty napisales posta...

pozdro
NetJaro
Cytat
przeciez to normalne ze *.php4 to php 4 a *.php5 to PHP5 a *.php to ustawienia domyslne serwera w tym przypadku (php5).

'Normalne'? smile.gif Może się zdarzyć, że żeby było php4 na danym pliku rozszerzenie musi być *.pehape4 smile.gif Czyli wszystko zależy od danej firmy hostingowej i konfiguracji sewera (w większości wypadków: niestety Apache'a).
eai
ale przyjete jest za standard *.php4 dla PHP4 i *.php5 dla PHP5....
nie spotkałem się jeszcze z.... *.pehape4
a kolega zamiast sprawdzic odrazu to sie glupio pyta... ehhh

pozdro smile.gif
siemakuba
Cytat
a kolega zamiast sprawdzic odrazu to sie glupio pyta... ehhh

pfff, to czy głupio to kwestia ocenna. Szczerze, nawet by mi do głowy nie wpadło żeby sprawdzić to w taki sposób. Wpadło mi za to do głowy żeby przejrzeć pomoc i przeklikać cały admin panel do serwera i nic to nie dało.

Cytat
przeciez to normalne ze *.php4 to php 4 a *.php5 to PHP5

Cytat
ale przyjete jest za standard *.php4 dla PHP4 i *.php5 dla PHP5....

po pierwsze: dla mnie to nie jest normalne
po drugie: nie jest to żaden znany mi standard
po trzecie: uważam, że skoro jest możliwość zdecydowania o tym, jakiekj wersji php chce używać, powinno to zostać poruszone w pomocy, opcjach konfiguracji serwera wirtualnego czy gdziekolwiek.

EOT.
tiraeth
A nie masz ForceType w .htaccess winksmiley.jpg ?

Z tego co mi się wydaje:
Kod
<Files default.php>
ForceType application/x-httpd-php4
</Files>
<Files index.php>
ForceType application/x-httpd-php5
</Files>
kszychu
@eai: po raz kolejny przyłapuję Cię na bezsensownych dyskusjach, szczególnie, że nie wnosisz nic do tematu. Gdyby to nie był hydepark to pomyślałbym, że nabijasz posty.
Problem został rozwiązany, więc jeśli nie macie do powiedzenia nic poza "przecież to logiczne/wcale nielogiczne" to lepiej się powstrzymajcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.