Siemka all Przyznam, że nie bardzo znam się na tym i jestem ciekaw czy możłiwe jest dowiedzieć się kto pisze tematy, posty, gdzie mieszka, jak ma na imię? Chodzi mi o to czy jesli ktos by sie uparł to jest wstanie do tego dojść??
Pozdrawiam
nospor
20.09.2006, 09:21:34
Jakby sie uprzeć to da się Juz bylo pare takich przypadków na forum, paru wnerwiajacych userow. Numer telefonu sie skombinowalo do kolesia i zadzwonilo do jego rodzicow
Ale oczywiscie to zależy od usera, czy zostawia po sobie slady w sieci...
cineck
20.09.2006, 09:26:14
Ślady powiadasz..... tzn. Bo chodzi mnie o to czy PO IP , Hoscie mozna dojsc do adresu, nazwiska.... czy zwykly laik jest wstanie to zrobic ?
nospor
20.09.2006, 09:30:28
Cytat
Ślady powiadasz..... tzn.
hehe,a tego to juz ci nie powiem
Cytat
o chodzi mnie o to czy PO IP , Hoscie mozna dojsc do adresu, nazwiska.... czy zwykly laik jest wstanie to zrobic
Zwykly laik po IP raczej nie dojdzie. Jak se sprawdzisz IP w serwisach typu: Whois, to ci wyswietli ze to Telekomunikacja POlska. No duzo to ci nie da, pare osob ma net w neo
kszychu
20.09.2006, 09:31:09
Zwykły laik nie jest w stanie tego zrobić. Nie jest w stanie się też przed tym uchronić. Co by nie robił, MY i tak go namierzymy! BUUUUUUaaaaaaahahahahahahaha
cineck
20.09.2006, 09:31:31
Cytat(nospor @ 20.09.2006, 10:30:28 )
hehe,a tego to juz ci nie powiem
aha , i wszystko jasne
Cytat(kszychu @ 20.09.2006, 10:31:09 )
Zwykły laik nie jest w stanie tego zrobić. Nie jest w stanie się też przed tym uchronić. Co by nie robił, MY i tak go namierzymy! BUUUUUUaaaaaaahahahahahahaha
lol
My4tic
20.09.2006, 09:34:46
Z IP to sprawa nie jest taka prosta. Dużo zależy od szczęścia. Sporo osób używa Neo więc mają dynamiczne IP. Raczej trudno bedzie wyciągnąć od TPSA logi, więc jeśli ktoś nie popełnił jakiegoś przestępstwa i o informacje nie wystąpi prokuratura to nie masz szans ich dostać. Co do sieci lokalnych i podobnych gdzie ludzie są za maskaradą to sprawa jest już bardziej prosta. Można ustalić kto jest właścicielem IP. Zadzwonić do providera i jeśli trafi się na jakiegoś 'pomocnego' admina to może się udać wyciągnąć jakies informacje. Jednak lepiej pogooglować i można dużo się dowiedzieć
dr_bonzo
20.09.2006, 09:36:20
Z troche innej strony: Nie pisz postow w stanie wskazujacym -- nie bedziesz mial problemow.
Poza tym znamy gosci z Poziom 9 i z Wzoru no i Bentona Frazera, a jak wiadomo on zawsze "gets his man".
cineck
20.09.2006, 09:41:45
hehe No to niezle...
Seth
20.09.2006, 09:58:25
Nie pamietam dokladnie kto to byl z nicka, ale kilkadziesiat miesiecy temu (jak nie kolo 2 lat temu :/) byl pewien uparty uzytkownik, ktory nie sluchal ostrzezen moderatora i mocno bruzdzil na forum
Kilka godzin wystarczylo nam do tego aby znalezc jego numer telefonu i zadzwonic... do jego matki
Do dzisiaj smiac mi sie chce jak It's me opowiadal o wielkim zdziwieniu w glosie tego uzytkownika
Inna sprawa to taka, ze poza IP sa inne elementy, ktore pozwalaja namierzyc uzytkownika i nie chodzi tylko o techniczne rzeczy.
SongoQ
20.09.2006, 11:36:13
Cytat
Zadzwonić do providera i jeśli trafi się na jakiegoś 'pomocnego' admina to może się udać wyciągnąć jakies informacje
Chyba zartujesz, na takie rzeczy musisz miec papier.
My4tic
20.09.2006, 11:50:17
Cytat(SongoQ @ 20.09.2006, 10:36:13 )
Chyba zartujesz, na takie rzeczy musisz miec papier.
...stąd to 'pomocnego'. Jestem prawie pewny, że np. u mnie w sieci nie byloby z tym wiekszego problemu - dobra bajka i po sprawie... Kwestia administratora...
dr_bonzo
20.09.2006, 12:42:54
Tja. -- ujawnnianie danych osobowych postronnej osobie.
SongoQ
20.09.2006, 14:11:39
Cytat
...stąd to 'pomocnego'. Jestem prawie pewny, że np. u mnie w sieci nie byloby z tym wiekszego problemu - dobra bajka i po sprawie... Kwestia administratora...
To taki admin adrazu powinien sie z praca pozegnac.
ano
20.09.2006, 14:23:04
Cytat(Seth @ 20.09.2006, 10:58:25 )
Nie pamietam dokladnie kto to byl z nicka, ale kilkadziesiat miesiecy temu (jak nie kolo 2 lat temu :/) byl pewien uparty uzytkownik, ktory nie sluchal ostrzezen moderatora i mocno bruzdzil na forum
Kilka godzin wystarczylo nam do tego aby znalezc jego numer telefonu i zadzwonic... do jego matki
Do dzisiaj smiac mi sie chce jak It's me opowiadal o wielkim zdziwieniu w glosie tego uzytkownika
No, ja też to pamiętam Niestety, od tego czasu zniknęło sporo stron które umożliwiły to - np. nie ma chyba już książki telefonicznej do osóbv prywatnych...
Tak czy siak - wtedy z publicznie dostępnych informacji na forum doszliśmy aż do numeru telefonu domowego.
tiraeth
20.09.2006, 18:06:29
Tak więc drodzy użytkownicy invxopodobni - bójcie się Bo nie znacie dnia ani godziny...
seaquest
21.09.2006, 00:07:47
Kiedyś na ircu też mieliśmy podobną sytuację. Po użytym nicku doszliśmy do numeru telefonu, adresu, zdjęć (wykorzystując też pomocne osoby z tego rejonu).
A tak a propos tamtej starej sprawy. To nie chodziło o invx'a.
nasty
21.09.2006, 14:50:30
Cytat
Tak więc drodzy użytkownicy invxopodobni - bójcie się Bo nie znacie dnia ani godziny...
A nie jest prosciej zrobic to co z invx? czyli dac ban i koniec. no wiem ze dzwonienie po rodzicach jest calkiem fajny sposob ale malo jaki rodzic wie co to forum.php.pl
macbirdie
21.09.2006, 15:08:03
Kiedyś prowadziłem małą stronkę o Cyfrze+, zyskała sobie jakąś popularność, gdzieś rok później miałem telefon z Canal+ Polska, diabli wiedzą skąd mieli numer - chcieli mnie wypytać o stan rozwoju łamania poprzedniej wersji kart (tych sprzed Wielkiej Wymiany), ponieważ podejrzewali że mogę mieć znajomków, którzy się w to bawią. Jest to oczywiście silniejszy zawodnik, niż admin forum w internecie, ale ... internet nie jest anonimowy - Oni zawsze Was dorwą.
Fuzja
21.09.2006, 16:04:47
nasty_psycho: tu nie chodzi o to, czy wie czy nie, ale na 100 % wie co to jest internet, że jest to źródło wiedzy, informacji itd., a takiej mamuśce, można powiedzieć jak to jej synalek zaśmieca, fora dyskusyjne, przez co najważniejsze informacje, są przesłaniane, przez jego jakieś tam wypowiedzi. A taka mama, może weźmie to za coś poważnego i porozmawia z synem
itsme
21.09.2006, 17:14:10
to nie był invx. I teraz już nie ważne kto :-)
ważne jest to że ban mało pomagał zmieniał nicki dodając sobie listeru lub tez nick znowuMnieZbanuja preczPHP.PL metod jest wiele a jak ktos chodzi po znajomych z neo po cafejkach to ciezko zbanować taka osobę.
rozmowę z jego mamą pamiętam była spokojna stonowana rozmawiałem z nią dwa razy. Za pierwszym razem mielismy cisze przez okolo tydzień po drugiej rozmowie nie ma go do dziś.
Prawda jest taka że nie wiedza mamci pozwolila mi na mały chwyt ... zdanie typu "Jak Pani sądzi skoro znam Pani numer telefonu i adres ile zajmie nam czasu wyłaczenie Pani internetu ?"
Rozmowa choć grzeczna z wymiana zdań i argumentów zakończyła sie sukcesem dla nas. Mama broniła syna ... :-)
Zródło wiedzy w celu ustalenia danych osobowych ? google prawde CI powiedzą blogi jego rodziny z Wawy (brat cioteczny) GG - chłopaczek robił strony wiec zapukał do niego zleceniodawca .... numer telefonu został uzyskany całkowicie legalnie gdyż sam nam ggo podał. Nie ja go uzyskałem ale za to bardzo się ucieszyłem gdy wykręcałem jego numer telefonu.
Czy ma to być nauczką i przestrogą dla innych ... sam nie wiem Pewne jest to że to była ostateczność z naszej strony ostatni krok przed totalnym debilizmem tego użytkownika.
to tyle jeeli chodzi o opowieści z narnii :-)
cineck
23.09.2006, 16:11:33
Czyli reasumując , nie ma rzeczy nie możliwych jesli chodzi oglobalna sieć
NuLL
23.09.2006, 16:43:26
Cytat
to nie był invx
Pewnie kubatron
itsme
23.09.2006, 17:01:29
kubatron ?
przeciez to spokojny chlopak
rdpan - z tego co pamietam
Cudi
23.09.2006, 18:26:56
rdpan
A kubatron to po prostu pierwsze dziecko neostrady, jakie dane nam było poznać, dlatego byliśmy w takim szoku. Ale jego działalność nie była w gruncie rzeczy szkodliwa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.