Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilość zapytań a wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
spit
Czesc
Chciałbym się Was poradzić, otóż, czy jeżeli zrobie na jednej stronie kilka zapytań do bazy (jakieś 3, 4, może więcej), to czy to ostro wpłynie na wydajność i obciążenie serwera. Każde połączenie będzie do innej tabeli. Jak to będzie?
dr_bonzo
Generalnie: im wiecej robisz w skrypcie tym wolniej dziala -- to chyba oczywiste

Zdrugiej strony -- czasami da sie wykonac zadanie mniejsza iloscia zapytan -- czasami nie

Jestes ciekaw -- zmierz.

Albo pokaz te zapytania. To forum wykonuje pewnie z kilkanascie zapytan, jesli nie wiecej.
MatheW
Ja wykonuje kilkanaście na moim skrypcie, a działa on bardzo szybko. Wogóle MySQL jest bardzo szybki, więc wystarczy używać go poprawnie a będzie działać szybko.
Adiasz
zapytanie zapytaniu nie rowne, zazwyczaj im mniej zapytan tym lepiej chociaz czasami warto rozbic zapytanie na kilka w celu przyspieszenia zapytania.
spit
Obecnie nie mam jeszcze nic rozpisane, poza kartkami papieru z planami winksmiley.jpg Ale ogólnie wiecie, wole popytać i zrobić dobrze, niż poprawiać i modernizować dwa razy dłużej niż sklejałem.
Co do zapytań, nie będą duże, raczej coś typu "select * from tabela where 'id' = '$id'" itp.
giron
tak jak poprzednicy pisza
czasami lepiej wykonac pare lzejszych zapytan niz jedno ciezkie, np. zlozone (select od select itp)
pamietaj jedynie o przemyslanej strukturze bazy oraz odpowiednich kluczach, zeby nawet jesli to beda lekkie zapytania ale na tabelach zawierajacych duza ilosc rekordow to zeby szly one wlasnie po kluczach smile.gif
zatem przemysl co bedziesz potrzebowal od bazy, jak dalej chcesz na niej pracowac i odpowiedni zaloz tabele i nadaj im klucze smile.gif

pozdrawiam
SongoQ
Cytat
Ja wykonuje kilkanaście na moim skrypcie, a działa on bardzo szybko. Wogóle MySQL jest bardzo szybki, więc wystarczy używać go poprawnie a będzie działać szybko.

I tu bym sie z Toba nie zgodzil, MySQL dla pewnego przedzialu rekordow radzi sobie dobrze pozniej, szkoda mowic. Jedynie co to index ratuje i wyciaganie malych porcji danych. Do przetwarzania danych MySQL nie zostal stworzony.
thornag
Pozatym z tego co mi wiadomo najwiecej czasu zzera polaczenie z baza. Nie ma sensu wiec laczyc sie przed kazdym zapytaniem i zamykac polaczenie po zapytaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.