Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lindows
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mistycus
laugh.gif http://www.lindows.com/ - Co o tym sądzicie :?: Gates podobno podał już ich do sądu o nazwę. Co do Microsoftu, to tworzone są już dwa nowe Windowsy. Ich nazwy kodowe to Longhorn i Blackcomb (to tak, jak nazwą kodową Windowsa XP był Whistlerem). Longhorn (NT 5.2), który wyjdzie prawdopodobnie na początku następnego roku lub jeśli Microsoft się pośpieszy, to jeszcze pod koniec tego, będzie prawdopodobnie drugą edycją Windy XP, czyli Windows XP SE. Blackcomb to już całkiem nowe wydanie Windy (NT 6.0). Na uwagę zasługuje tu głównie "Galeria zadań" (Task Gallery), czyli trójwymiarowy świat nowego Windowsa (poczytajcie tutaj). Główne bblioteki do renderowania 3D podobno zostały już opracowane (ściągnijcie filmik). Ciekawostką jest to, że zamiast paska zadań będzie półeczka, na której ustawiać będziemy okna aplikacju smile.gif. Ma też zostać wprowadzony nowy system plików. Premiera systemu planowana jest na rok po WinXPSE. Ciekaw jestem Waszego zdania na temat propozycji Billa. Powiedzcie również, co sądzicie o Lindowsie :wink: Ja tego raczej nie zainstaluję :wink:
Seth
O Lindows slyszalem juz wczesniej i musze powiedziec, ze jest to tylko chwyt marketingowy producenta tego os'a. Z testow tego systemu wynika, ze jest nie dopracowany, a no i co najwazniejsze: programy windows sie nie uruchamiaja sad.gif
Co do nowego Windowsa to troche denerwje mnie ta polityka Gatesa. Wypuszczac nowe wersje systemow niemalze co rok. Potem nic dziwnego, ze co chwile pojawiaja sie Service Packi tongue.gif
Gdzyby poszli sladem Appla i dopracowali system, ktory juz maja a nie dodawali jakies wodotryski w stylu 3d srodowisko to napewno nie mogli bysmy narzekac na brak stabilnosci systemow.
Mistycus
Zgadzam się z Tobą co do polityki Gatesa, a jeśli chodzi o Lindowsa, to dobrze by było, aby chodziły pod nim programy Windowsa, Linuxa i najlepiej jeszcze programy WSZYSTKICH osów. System cudo :wink:
Seth
Z systemow z ktorymi mialem stycznosc polecam BeOS'a. Swietne rozwiazanie dla osob lubiacych multimedia. Sytem ten nie zawiesza sie - jest bardzo stablilny. Ladnie wyglada. Jedyny problem jest ze sterownikami. Kolejnym plusem jest mozliwosc zainstalowania go pod windowsem.
Gdyby nie brak sterownikow to napewno przesiadl bym sie na ta platforme.
Mistycus
Cytat
Z systemow z ktorymi mialem stycznosc polecam BeOS'a.
Trzy pytania:[list]Wiem, że to wszystko mogę sam sprawdzić, wszak od czego są wyszukiwarki. Jeśłi jednak możesz, to odpowiedz mi na te pytania. smile.gif
ramze
Moim zdaniem lepiej by było gdybi Miscrosoft się tak nie śpiszył z tymi nowymi windowsami, bo stracą one na jakości ja Me. Ale czego się nie robi dla pieniędzy :wink: . Bill zaribi kolejny miliardzik albo ze dwa (w dzień premiery)
Seth
BeOS'a uzywalem w wersji Home Edition (czy moze to sie nazywalo Personal Edition?) i tam nieznalazlem opcji logowania. Co do php to wzasadzie pewnie sa jakies edytory ale nie jestem pewien. Co do serwera to raczej nie ma. Jak juz wspomnialem jest to system glownie multimedialny (ale ciagle sie rozwija wiec kto wie...). System dla prywatnych userwo jest darmowy i mozna go zainstaloac pod winda wymaga jednak (500MB wolnego miejsca). Wiecej informacji o architekturze pod tym adresem http://republika.pl/windoza/artykuly/beos_...o_nastepcy.html
Mistycus
Cytat
Co do php to wzasadzie pewnie sa jakies edytory ale nie jestem pewien. Co do serwera to raczej nie ma.
Edytor to wystarczy mi jakiś na kształt windowsowego Notepada. Chodziło mi przedewszystkim o serwer, ale skoro takowego nie ma dla BeOS'u, to trudno. Swoją drogą wątpię by jakikolwiek system poza Windą czy Linuxem nadawał się na serwer.
Seth
Na to wyglada choc do niektorych zastosowan MacOS tez jest niezly.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.