Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z transakcjami.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
thornag
Witam.

Chcialem sobie potestowac transakcje dla Mysqla w zwiazku z czym napisalem maly skrypt debufgujacy. Oto jego output.

Kod
Nr: 0
SQL => SET AUTOCOMMIT = 0
Result => Success
Rows => 0
Time => 0.00014
Nr: 1
SQL => START TRANSACTION
Result => Success
Rows => 0
Time => 4E-05
Nr: 2
SQL => DELETE FROM test WHERE id=99
Result => Success
Rows => 0
Time => 0.05455
Nr: 3
SQL => SELECT * FROM test
Result => Success
Rows => 90
Time => 0.00554
Nr: 4
SQL => SELECT * FROM bla
Result => Table 'Myooch_New.bla' doesn't exist
Rows => -1
Time => 6E-05
Nr: 5
SQL => INSERT INTO test SET id = 1, di = 'emma'
Result => Success
Rows => 1
Time => 0.00013
Nr: 6
SQL => INSERT INTO test SET id = 4, di = 'get'
Result => Success
Rows => 1
Time => 6E-05
Nr: 7
SQL => INSERT INTO test SET id = 4, di = 'get'
Result => Success
Rows => 1
Time => 6E-05
Nr: 8
SQL => SELECT * FROM test WHERE id = 4
Result => Success
Rows => 62
Time => 0.00061
Nr: 9
SQL => ROLLBACK
Result => Success
Rows => 0
Time => 3E-05
Nr: 10
SQL => SET AUTOCOMMIT = 1
Result => Success
Rows => 0
Time => 3E-05

Jak najpierw wysylam zapytanieustawiajace Autocommit na zero, zaczynam transakcje wstawiam dane do bazy a pozniej zamiast ja "popelnic" - anuluje. Jednak info mimo wszystko laduje w bazie. Dlaczego ?
SongoQ
A czy na pewno innoDB lub poprawnie wszystko zrobiles?
thornag
Zagladajac do manuala MYSQla ktory swoja droga strasznie nieprzyjazny jak dla mnie, wszystkie zapytania sa wyslane po kolei tj
1.Ustawienie autocommit na 0
2. Rozpoczecie transakcji
3. Tutaj inne zapytania
4. Rollback

Jak widac wszysko jest po kolei i mimo iz anuluje transakcje to ona jest wykonana. Co do inoDB to nie mam pojecia o czym piszesz smile.gif
SongoQ
Cytat
Jak widac wszysko jest po kolei i mimo iz anuluje transakcje to ona jest wykonana. Co do inoDB to nie mam pojecia o czym piszesz

InnoDB to typ tabeli dla ktorych mozna stosowac transakcje.
thornag
SongoQ - Dzieki, teraz juz wszystko jasne. Powiedz mi czy masz moze namiar na jakis porzadny kurs w necie ktory nie konczy sie na select insert i update ? Siedzac w anglii nie mam zabardzo mozliwosci dania zarobic helionowi. Google podsunal mi wprawdzie kilka roznych rzeczy ale tak jak mowie albo standardy albo opis konkretnych przypadkow.
SongoQ
Hmm, kursow raczej nie polecam bo tam przewazine to do zapytan sie sprowadza. Wszystko jest w manualu a zeby sie dowiedziec co jaka baza posiada to zostaje tylko literatura lub wertowanie manuala, dokumentacji i wdrazanie poszczegolnych rozwiazan i te rzeczy same przychodza. Sam wiem z doswiadczenia ze czytanie forum kilka razy dziennie jest bardzo wielkim plusem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.