Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cache - wpływ na szybkość aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
acztery
witam,

Tak mnie zastanawia czy warto pisać caches dla zapytań do bazy gdzie serwis nie wykonuje tylu zapytań by je cachować. Ale może by do cachu dawać całą zawartość już wygenerowanej strony . Czy to ma sens? wygladało by to tak?

1. skrypt tworzy sume kontrolna adresu strony z parametrami np domena.pl/index.php?ala=ma&kota=ma_ala

2. szukamy pliku takiego w katalogu "caches" jezeli jest to go wyswetlamy jezeli nie to zawartosc calej strony dajemy do pliku i zapisujemu w katalogu caches. i tak analogicznie...

zastanawia mnie jdno jezeli dodamy jakąś informacje czy cos zmienimy czy to ręcznie czy przez jakiś cms wtedu strony "wygenerowana" bedzie inna niż ta w katalogu caches , wiec moze by gdzies jeszcze porownywac ilosc znakow w danym pliku ( caches = orginal ) jezeli taka sama to znaczny ze nie bylo zmian i mozemy wyswetlic stronę z cachu. jezeli inna tzn ze zmiany byly. ( a jezeli zmiany byly to wywalami stary i dodamu nowy)

Czy to ma w ogole sens ? Czy bedzie mialo wplyw na szybkość.
dr_bonzo
Cytat
Czy bedzie mialo wplyw na szybkość.

ZMIERZ! Nie zgaduj.

Zmierz co zajmuje w twojej aplikacji najwiecej czasu, znajdz inne rozwiazanie (lepszy algorytm lub cache), zastosuj je -- porownaj uyzskane wyniki.
cicik
Generalnie to zależy od konkretnej sytuacji.
Korzystam z hostingu w NetArcie.
Kiedyś mój skrypt (przyznaję się bez bicia) był męczący dla ich bazy. Liczba zapytań na stronę wachała się pomiędzy 60 a 150.
Taka strona generowała się od 1 do 8 sekund.
Kiedyś przysiadłem nad optymalizacją zmniejszyłem liczbę zapytań do 6 - 10 na odsłonę - czas generowania nie zmalał.
Zrobiłem cache wyników zapytań. Liczba zapytań zmniejszyła się do 2 - 6 na odsłonę.
Skrypt dalej generuje się 1 - 8 sekund. Zaznaczam, że to nie wina algorytmów w php bo phpmyadmin ma podobne czasy. Poza tym mierzę stosunek czasu wykonywania zapytań do czasu generowania całej strony i wynosi on około 95%.
Po prostu NetArt ma tak zajechane swoje serwery.

Więc jak widać czasem żaden cache nie pomoże. Dlatego jestem coraz bliżej decyzji co do zakupu swojego racka 19'' i wsadzenia go do szafy w jakimś centrum danych.
Kodie
Cytat(acztery @ 3.11.2006, 17:33:20 ) *
zastanawia mnie jdno jezeli dodamy jakąś informacje czy cos zmienimy czy to ręcznie czy przez jakiś cms wtedu strony "wygenerowana" bedzie inna niż ta w katalogu caches , wiec moze by gdzies jeszcze porownywac ilosc znakow w danym pliku ( caches = orginal ) jezeli taka sama to znaczny ze nie bylo zmian i mozemy wyswetlic stronę z cachu. jezeli inna tzn ze zmiany byly. ( a jezeli zmiany byly to wywalami stary i dodamu nowy)

Czy to ma w ogole sens ? Czy bedzie mialo wplyw na szybkość.

Może lepiej sprawdzać po datach modyfikacji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.