Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: arytmetyka i logika
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
julia
Witam:)

Trochę brakło mi wyobraźni i utknęłam w martwym punkcie.
Mam dwie tabele w jednej produkty i ich ceny:
|.Produkt_1.||.....cena_2......|
|.Produkt_1.||.....cena_3......|
|.Produkt_1.||.....cena_4......|

a w drugiej zamówienia:
| .kl_2. ||...... nie.....||..... tak......||..... tak......||..... tak......|
| .kl_3. ||...... tak.....||..... nie......||..... tak......||..... tak......|

Jak otrzymać wartość zakupów każdego klienta i wyświetlić kolejno??, Czytałam o tablicach, ale jakoś nie potrafię sobie stworzyć działającego modelu.

Pozdrawiam
P.S. Mam już lekko dość nauki, chyba pójdę na długi spacer i rzucę kompa na kilka dni, bo jako żywo nawet przy gotowaniu obiadu ingrediencje stają się dla mnie zmiennymi ($pieprz i $pietruszka), a nawet proste zagadki logiczne wydają się być nierozwiązywalne...

EDIT:
tabelki mi się rozjechały .... buuuu
Sh4dow
Jest blad logiczny w tym w budowie bazy, jest troche oporowa.

tabela produktow to
Kod
+-------------+---------------+------+-----------+

| id_produktu | nazwa_produktu| cena | jednostka |

|           1 |     cebulka   | 20   | kg        |

w jednostce mozesz urzywac kodow.

tabela klientow byla by:
Kod
+--------+ -----------+-------+

| klient | id_produktu| ilosc |

+--------+------------+-------+

| nowak  |     1      | 5     |

+--------+------------+-------+

i teraz jsli chcesz wiedziec jakie sa zakupy jakiegos klienta poprostu wyszukujesz z tabeli konkretnego klienta
[sql:1:dca4509134] SELECT * FROM tabela_klientow WHERE klient='nowak';[/sql:1:dca4509134]
mozna tabele klientow oczywiscie modyfikowac dla wlasnych potrzeb.

Tak bedzie chyba prosciej ? bo jak klient chce kupic 5 produktow to twoja tabela nie pozwala chyba ze dla klienta otwiera sie kolejny wpis.

P.S. a cos z tego gotowanie wychodzi wogole ? Mnie sie kody php 3 razy pod rzad po nocach śniły :wink:
julia
Cytat
Tak bedzie chyba prosciej ? bo jak klient chce kupic 5 produktow to twoja tabela nie pozwala chyba ze dla klienta otwiera sie kolejny wpis.

No, tak. Źle opisalam zadanie, właściwiej byłoby tak:

Klient zamawia produkt i życzy sobie z dodatkowymi (płatnymi extra dodatkami) a potem zpisujemy jego zamówienie do bazy aby czarno na białym widać było opcje cenę , jeśli zechce kupić produkt ponownie, to otrzymuje nowy wpis do bazy. (tabelkę sobie daruję jedynie w miejsce "produktx" należy popdstawić: "opcjax".
uboottd
A jak zelzey cena od opcji, i gdzie masz zapisane ktory produkt kto kupuje ?
julia
kodu wklejać nie będę, bo jest rozstrzelony na wiele części (kiedyś zastosuję smarty i będę mieć porządek) ale teraz to czysty chaos... Poza tym wszystko mi działa a do tej arytmetyki właśnie się zabieram i po prostu nie wiem jak ją ugryźć ...

a w temacie:
Klient nie jest anonimowy, posiada login i tym loginem się posługuję. Kiedy składa zamówienie to do tabeli z zamówieniami zapisuję login oraz session_id ( klient na bieżąco ogląda co zamówił teraz) po zamknięciu formularza zamówienia, na jego głównym ekranie roboczym widać wszystkie zamówienia, te z bieżącej sesji i z poprzednich.
Co do cen: mam cztery produkty każdy ma cenę podstawową, ale każdy z nich ma te same opcje (powiedzmy: opcja1-dziurka w środku oraz opcja2-nacięcie poprzeczne) opcje mają swoje ceny i dla każdego produktu kosztują tyle samo.
Wydawało mi się, że będzie mi łatwiej jeżeli opcje potraktuję jako kolejny produkt i cena ogólna będzie sumą produktów. Stworzyłam więc tabelę i wpakowałam do niej produkty podstawowe i ich opcje.
Doszłam już do tego, że łatwiej byłoby je rozdzielić, ale przecież nie o to chodzi w nauce, aby ominąć problemy tylko o to by je rozwiązać. ( Kiedyś mi się to przyda, wcześniej czy później)

Pozdrawiam:)
julia
Przeniesione ... hmmm ..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.