Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Java otwiera kod
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
em_pl
Jak dowiedziałem się na sun.com (http://www.sun.com/2006-1113/feature/index.jsp) Java otwiera swój kod. Ciekaw jestem co sądzicie o tym.

Czy Java stanie się bardziej konkurencyjna do php ?
mike
Cytat(em_pl @ 19.11.2006, 23:16:46 ) *
Czy Java stanie się bardziej konkurencyjna do php ?
A kiedy nie była?
Przecież tych języków nie ma co porównywać, bo działają na innych obszarach.

Java otwiera tylko część swojego kodu.
Moim zdaniem to fajnie, choć podejrzewam, że tylko dlatego, że to ostatnio popularne smile.gif
splatch
Cytat(mike_mech @ 20.11.2006, 08:29:31 ) *
Moim zdaniem to fajnie, choć podejrzewam, że tylko dlatego, że to ostatnio popularne smile.gif

Gdyby otwieranie kodu było popularne to Microsoft też by to zrobił. winksmiley.jpg Sun po prostu robi wiele by wspierać społeczność open source. To o czym kiedyś wspominałem na swoim blogu, chociażby dev.java.net, wspieranie projektów takich jak Glash Fish (implementacja J2EE 5.0) etc. Otwarcie źródeł Javy to jeden z wielu kroków we wspieraniu czy też budowaniu wizerunku korporacji bliższej otwartym rozwiązaniom.
mike
Cytat(splatch @ 20.11.2006, 10:06:20 ) *
Gdyby otwieranie kodu było popularne to Microsoft też by to zrobił. winksmiley.jpg

Google :: search :: Windows otwiera kod zapraszam do czytania tongue.gif
Ale fakt: wspomaganie OpenSource też się liczy.
splatch
Nie mniej różnica jest spora, źródła Windows Embedded CE 6.0 mogą otwierać, bo nikt nie pisze pod to trojanów. winksmiley.jpg
Seth
Cytat(splatch @ 20.11.2006, 12:06:20 ) *
Sun po prostu robi wiele by wspierać społeczność open source.

Nie sadze aby to byla najwazniejsza przyczyna otwarcia Javy.
Srodowisko .NET stalo sie bardzo popularne i coraz wiecej programistow zaczyna je wykorzystywac. Z wersji na wersje jest to coraz potezniejsza platforma, ktora bardzo mocno zagraza pozycji Javy.
Gdyby tylko .NET byl rzeczywiscie tak przenosny jak zapowiadal MS to spokojnie wygralo by juz rywalizacje z Java. Bo pod wzgledem funkcjonalnosci, dostepnych bibliotek, debugerow itp. sadze, ze nie ma sobie rownych.

Otwarcie Javy to krok w kierunku porpawy jej jakosci. Wniesieinia swiezosci. Odbudowy pozycji i w koncu poprawienia bledow - np. szybsze maszyny wirtualne.
Poza tym o Javie z nowu zrobilo sie glosno winksmiley.jpg
splatch
Chyba od początku występuję w tym wątku jako entuzjasta Javy, dlatego cieszy mnie to, że w końcu zajrzał tu ktoś od .NET. smile.gif
Cytat(Seth @ 20.11.2006, 21:19:07 ) *
Nie sadze aby to była najważniejsza przyczyna otwarcia Javy.
Środowisko .NET stało się bardzo popularne i coraz więcej programistów zaczyna je wykorzystywać. Z wersji na wersje jest to coraz potężniejsza platformą, która bardzo mocno zagraża pozycji Javy.

Mimo wszystko obie platformy współistnieją obok siebie od dłuższego czasu. Nie wydaje mi się by wszyscy gwałtownie rzucili się na .NET ponieważ te firmy, które zainwestowały w Javę nie będą nagle rezygnować z niej bo .NET 3.0 ma jakiś wbudowany język zapytań czy coś w ten deseń. Gra toczy się na polu tych, którzy nie są zdecydowani i szukają platformy. To o nich działy marketingu Suna i Microsoftu biją się. Fakt jest taki, że .NET jest jedyną rzeczą, która może zagrozić pozycji Javy/J2EE.

Gdyby tylko .NET był rzeczywiście tak przenośny jak zapowiadał MS to spokojnie wygrało by już rywalizacje z Javą. Bo pod względem funkcjonalności, dostępnych bibliotek, debugerow itp. sadze, ze nie ma sobie równych.

Nie sądzę by Java znacznie ustępowała pod tym względem .NET. winksmiley.jpg Cóż takiego jest w .NET, czego w Javie nie ma bądź nie będzie? Ilość dostępnych bibliotek jest spora, np. Apache Software Foundation nie ma żadnego projektu opartego na .NET a większość na Javie. Oczywiście analogiczne sytuacje możesz przytoczyć dla .NET, ale nie zmienia to faktu, że jeśli idzie o ilość bibliotek .NET nie ma póki co przewagi. Co więcej, wydaje mi się, że pod tym względem przegrywa. Z dostępnych adresów, które mam na co dzień pod ręką http://java-source.net/, repozytoria Mavena http://mvnrepository.com/ (ponad 15 tysięcy różnych "artefaktów" wg filozofii mavena), http://www.ibiblio.org/maven2/.

Otwarcie Javy to krok w kierunku poprawy jej jakości. Wniesienia świeżości. Odbudowy pozycji i w końcu poprawienia błędów - np. szybsze maszyny wirtualne. Poza tym o Javie znowu zrobiło się głośno winksmiley.jpg

Sun cały czas pracuje nad optymalizacją VM, jednym z przełomów ma być VM z J2SE 6.0 która ma potrafić optymalizaować w locie byte code np pod daną platformę. W chwili obecnej potrafi to kompilator. Samo otwarcie źródeł to z jednej strony krok marketingowy z drugiej ukłon w stronę developerów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.