Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z generowaniem obrazka w locie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kliszaq
Ostatno bawilem sie troszke w tworzenie obrazkow gif/jpeg/png w php. Zastanawiam sie nad kwestiami:
1) Nie satysfakcjonuje mnie wielkosc mozliwych czcionek, wiec nasuwa sie wniosek Jak zrobic wieksze? (wiem ze sa dostepne wielkosci 1-5).
2) No i oczywiscie przydalaby sie inna czcionka na stworzenie jakiegos lancuchu znakow.
3) No i wreszcie komenda imagestring(): no niestety, ale nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale gdy wczytuje jpega komenda imagefromjpeg(), chce napisac jakis napis w kolorze bialym -> $white = ($im, 255,255,255), wpisuje wszystko ladnie do imagestring(), a tu z gruszki ni z pietruszki kolor w jakis sposob dopasowuje sie do tla wczytywanego jpega! Qrcze jak zrobic zeby rzeczywiscie byl bialy/ czarny cvzy jaki tam, byle przeze mnie zdefiniowany?

Jakies od/podpowiedzi mile widziane smile.gif
adwol
Cytat
Ostatno bawilem sie troszke w tworzenie obrazkow gif/jpeg/png w php. Zastanawiam sie nad kwestiami:

Zainteresuj się funkcjami imagepstext i imagettftext
kliszaq
raczej to tez probowalem, ale niestety skutki marne sad.gif
KaMeLeOn
Cytat

To spróbuj jeszcze raz, wszystko co chcesz osiągnąć działa bez zarzutu...
wassago
Cytat

mialem podobny problem na php5.0.0-dev a zrobilem to tak ze zaraz po naglowku [manual:e46dca5943]header[/manual:e46dca5943], zrobilem $kolor = [manual:e46dca5943]imagecollorallocate[/manual:e46dca5943] a nie gdzies w dalszej czesci skryptu i wszystko dzialalo...
kurtz
Hej
Cytat
mialem podobny problem na php5.0.0-dev a zrobilem to tak ze zaraz po naglowku [manual:b59c140c2a]header[/manual:b59c140c2a], zrobilem $kolor = [manual:b59c140c2a]imagecollorallocate[/manual:b59c140c2a] a nie gdzies w dalszej czesci skryptu i wszystko dzialalo...

Moje 3 grosze ;)

Zauwazylem ze uzywanie imagecolorallocate moze dzialac nieco dziwnie wraz z gd2. Konkretnie: miejsce definicji koloru (a wiec wywoalnie funkcji) ma znaczenie. Prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu sprawie sie przyjrze.

kliszaq: zdefiniuj kolor przed imagecopyfromjpeg.

Pozdrawiam
kliszaq
spox, zobacze jak bedzie dzialac, a propos skad skombinowac troche czcionek z rozszerzeniem .pfb do tej funkcji [manual:c37893727d]ImagePsLoadFont[/manual:c37893727d] questionmark.gif? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.