Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarządzanie małymi projektami
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Jak do tej pory pisałem wszystko w pojedynkę, ale ostatnio jakoś naszło mnie i moich znajomych na eksperyment. Chcemy napisać coś wspólnie - generalnie nie ważne co, chcemy po prostu zobaczyć jak w praktyce działa praca grupowa.

No to tyle jeśli chodzi o pomysł :-) Gorzej z realizacją. Wszystko co znajdę w sieci dotyczy zarządzania projektami przez duże "P". Stąd pytanie dla praktyków - od czego zacząć?
Czy moglibyście polecić czego użyć i mniej więcej po co? Jak powinna wyglądać organizacją takiego małego projektu?

Tak sobie myślę, że po kolei:
- należy określić co robimy,
- określić wymagania dla systemu - czyli co ma robić, kto na nim będzie pracował itp.
- stworzyć model np. w UML'u jak osiągniemy powyższe
- podzielić się pracą
- zacząć prace

To tyle w teorii. Potrzebne nam będzie oprogramowanie. Na pewno jakiś system kontroli wersji np. SVN, program do UML np. Umbrello. Teraz pewnie jakiś "scheduler" - czyli co kto ma zrobić, do kiedy itp (tu nie mam pomysłu). No właśnie i co jeszcze - jaki soft może się jeszcze przydać.

To tyle co udało mi się ustalić. Problem jakie widzę to - to będzie praca zdalna w dużej mierze. Czyli spotykamy się raz na jakiś czas a potem klepiemy. Co zrobić, gdy pojawią się jakieś odchylenia od Planu - np w trakcie pisania wpadnę na lepsze rozwiązanie... głupio czekać parę dni zanim się ze wszystkimi spotkam i uzgodnię?

Będę wdzięczny za wszelkie pomocne rady, zwłaszcza te koncepcyjne oraz dotyczące przydatnego oprogramowania. Pamiętajcie tylko, że to nasz pierwszy projekt, więc proszę o wersję "novice" nie "pro" :-)
dr_bonzo
scheduler -- http://basecamphq.com/ (konta darmowe i platne) moze ci wystarczyc -- terminy, powiadomienia, listy todo przypisane do userow itd.

Cytat
Co zrobić, gdy pojawią się jakieś odchylenia od Planu - np w trakcie pisania wpadnę na lepsze rozwiązanie... głupio czekać parę dni zanim się ze wszystkimi spotkam i uzgodnię?

A email i komunikatory? W basecampie mozesz otworzyc konto w Campfire -- aplikacja do rozmow, zapisywania ich itp.

No i Trac.
athabus
Dzięki, o coś takiego właśnie mi chodziło - proste i przydatne narzędzie. Z trace'm troszkę się wstrzymam bo wygląda już na bardziej rozbudowaną aplikację

Może jeszcze ktoś ma jakieś doświadczenia?
php programmer
Nie wiem czy to coś wniesie, ale
ogólnie moge powiedzieć tyle,
że każdy projekt da się podzielić
na kilka głównym elementow (modułów)
taki podział powinien być wyraźnie
widoczny i to niezaleznie od tego czy
robi to jedna czy kilka osób,
w przypadku gdy jest kilka osób,
to kazda osoba dostaje jeden lub dwa
moduły do zaprogramowania,
każdy moduł ma jakiś interfejs tzn
spoób komunikowania się z innymi modułami
tak, aby nikogo nie obchodziło co jest wewnątrzdanego modułu
dr_bonzo
Cytat
tak, aby nikogo nie obchodziło co jest wewnątrzdanego modułu
chyba "innego modulu" -- hermetyzacja smile.gif
SHiP
Dokładnie. Każda osoba jest odpowiedzialna za swój zestaw klas, które stara się dobrze zmontować. Reszte już nie interesuje jak to dziala wystarczy że się ograniczy do wiedzy na temat metod i zmiennych publicznych.
Nie ma sensu aby każdy pracował nad tym samym bo w takich przypadkach są problemy i projekt zazwyczaj upada. Ważdny też jest leader który w sumie nic konkretnego nie tworzy a jedynie nadzoruje całością i rozwiązuje problemy ze skladaniem tego wszystkiego do kupy...
DeyV
Co do traca - nie jest wcale skomplikowany, a dla osoby pracującej na SVN - jest wręcz wymarzony.

Moje doświadczenie pokazuje, że bardzo przydatne są również darmowe połączenia między developerami - teraz coraz więcej operatorów pozwala na wybranie określonej liczby numerów, z którymi można rozmawiać bez ograniczeń czasowych - i jest to baaardzo duże ułatwienie.
Ace
Skype mozna wykorzystac jako pewna alternatywe do telefonu. Sam czasem kontaktuje sie tak ze wspolpracownikami. Dluzsze rozmowy - lepiej mowic do mikrofonu niz trzymac tel w reku - no mozna tez glosnomowioacy ustawic.

W skype nie robilem tylko konferencji wiec nie wiem jak to dziala.
ikioloak
W moim przypadku Skype jest to glowna forma rozmowy pomiedzy wspolpracownikami gdzyz jestesmy rozstrzeleni po Polsce. Sprawdza sie dobrze rowniez w konferencjach.

Mam pytanie co do Traca. DeyV pisze ze nadaje sie dla kogos kto pracuje z SVN'em. W firmie pracujemy na CVS'ie i chce zaczaac korzystac z jakiegos systemu raportowania bledow i mam watpliwosci co wybrac - bugzilla, mantis, trac? Macie doswiadczenia w pracy z tymi aplikacjami?
DeyV
Niestety - wersja Trac'a obsługująca CSV jest znacznie uproszczona, słabiej wspierana i znacznie wolniej rozwijana.

Bugzilla - w moim (i nie tylko - nie udało nam się do niej przyzwyczaić podczas prac dla php.pl) jest brzydka i nieczytelna. O ile więc developer może byc w stanie nauczyc się z niej korzystac, to już o zachęceniu do tego klienta można od razu zapomniec. Możliwe jest co prawda przebudowywanie jej interfejsu, i dostosowywanie designu, jest to jednak raczej karkołomne zadanie.

Mantis - wygląda całkiem nieźle, jednak interfejs nie jest zbyt czytelny i intuicyjny. Po pewnych (w sumie prostych) zmianach wyglądu da się nawet na nim pracowac winksmiley.jpg

Moim zdaniem jednak trac i SVN rozkłada wszystkie inne propozycje na łopatki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.