athabus
21.11.2006, 21:55:46
Jak do tej pory pisałem wszystko w pojedynkę, ale ostatnio jakoś naszło mnie i moich znajomych na eksperyment. Chcemy napisać coś wspólnie - generalnie nie ważne co, chcemy po prostu zobaczyć jak w praktyce działa praca grupowa.
No to tyle jeśli chodzi o pomysł :-) Gorzej z realizacją. Wszystko co znajdę w sieci dotyczy zarządzania projektami przez duże "P". Stąd pytanie dla praktyków - od czego zacząć?
Czy moglibyście polecić czego użyć i mniej więcej po co? Jak powinna wyglądać organizacją takiego małego projektu?
Tak sobie myślę, że po kolei:
- należy określić co robimy,
- określić wymagania dla systemu - czyli co ma robić, kto na nim będzie pracował itp.
- stworzyć model np. w UML'u jak osiągniemy powyższe
- podzielić się pracą
- zacząć prace
To tyle w teorii. Potrzebne nam będzie oprogramowanie. Na pewno jakiś system kontroli wersji np. SVN, program do UML np. Umbrello. Teraz pewnie jakiś "scheduler" - czyli co kto ma zrobić, do kiedy itp (tu nie mam pomysłu). No właśnie i co jeszcze - jaki soft może się jeszcze przydać.
To tyle co udało mi się ustalić. Problem jakie widzę to - to będzie praca zdalna w dużej mierze. Czyli spotykamy się raz na jakiś czas a potem klepiemy. Co zrobić, gdy pojawią się jakieś odchylenia od Planu - np w trakcie pisania wpadnę na lepsze rozwiązanie... głupio czekać parę dni zanim się ze wszystkimi spotkam i uzgodnię?
Będę wdzięczny za wszelkie pomocne rady, zwłaszcza te koncepcyjne oraz dotyczące przydatnego oprogramowania. Pamiętajcie tylko, że to nasz pierwszy projekt, więc proszę o wersję "novice" nie "pro" :-)
dr_bonzo
21.11.2006, 22:04:03
scheduler --
http://basecamphq.com/ (konta darmowe i platne) moze ci wystarczyc -- terminy, powiadomienia, listy todo przypisane do userow itd.
Cytat
Co zrobić, gdy pojawią się jakieś odchylenia od Planu - np w trakcie pisania wpadnę na lepsze rozwiązanie... głupio czekać parę dni zanim się ze wszystkimi spotkam i uzgodnię?
A email i komunikatory? W basecampie mozesz otworzyc konto w Campfire -- aplikacja do rozmow, zapisywania ich itp.
No i Trac.
athabus
22.11.2006, 15:32:19
Dzięki, o coś takiego właśnie mi chodziło - proste i przydatne narzędzie. Z trace'm troszkę się wstrzymam bo wygląda już na bardziej rozbudowaną aplikację
Może jeszcze ktoś ma jakieś doświadczenia?
php programmer
22.11.2006, 15:47:57
Nie wiem czy to coś wniesie, ale
ogólnie moge powiedzieć tyle,
że każdy projekt da się podzielić
na kilka głównym elementow (modułów)
taki podział powinien być wyraźnie
widoczny i to niezaleznie od tego czy
robi to jedna czy kilka osób,
w przypadku gdy jest kilka osób,
to kazda osoba dostaje jeden lub dwa
moduły do zaprogramowania,
każdy moduł ma jakiś interfejs tzn
spoób komunikowania się z innymi modułami
tak, aby nikogo nie obchodziło co jest wewnątrzdanego modułu
dr_bonzo
22.11.2006, 16:06:05
Cytat
tak, aby nikogo nie obchodziło co jest wewnątrzdanego modułu
chyba "innego modulu" -- hermetyzacja
SHiP
22.11.2006, 23:11:36
Dokładnie. Każda osoba jest odpowiedzialna za swój zestaw klas, które stara się dobrze zmontować. Reszte już nie interesuje jak to dziala wystarczy że się ograniczy do wiedzy na temat metod i zmiennych publicznych.
Nie ma sensu aby każdy pracował nad tym samym bo w takich przypadkach są problemy i projekt zazwyczaj upada. Ważdny też jest leader który w sumie nic konkretnego nie tworzy a jedynie nadzoruje całością i rozwiązuje problemy ze skladaniem tego wszystkiego do kupy...
DeyV
24.11.2006, 10:54:37
Co do traca - nie jest wcale skomplikowany, a dla osoby pracującej na SVN - jest wręcz wymarzony.
Moje doświadczenie pokazuje, że bardzo przydatne są również darmowe połączenia między developerami - teraz coraz więcej operatorów pozwala na wybranie określonej liczby numerów, z którymi można rozmawiać bez ograniczeń czasowych - i jest to baaardzo duże ułatwienie.
Skype mozna wykorzystac jako pewna alternatywe do telefonu. Sam czasem kontaktuje sie tak ze wspolpracownikami. Dluzsze rozmowy - lepiej mowic do mikrofonu niz trzymac tel w reku - no mozna tez glosnomowioacy ustawic.
W skype nie robilem tylko konferencji wiec nie wiem jak to dziala.
ikioloak
24.11.2006, 11:19:16
W moim przypadku Skype jest to glowna forma rozmowy pomiedzy wspolpracownikami gdzyz jestesmy rozstrzeleni po Polsce. Sprawdza sie dobrze rowniez w konferencjach.
Mam pytanie co do Traca. DeyV pisze ze nadaje sie dla kogos kto pracuje z SVN'em. W firmie pracujemy na CVS'ie i chce zaczaac korzystac z jakiegos systemu raportowania bledow i mam watpliwosci co wybrac - bugzilla, mantis, trac? Macie doswiadczenia w pracy z tymi aplikacjami?
DeyV
27.11.2006, 11:33:35
Niestety - wersja Trac'a obsługująca CSV jest znacznie uproszczona, słabiej wspierana i znacznie wolniej rozwijana.
Bugzilla - w moim (i nie tylko - nie udało nam się do niej przyzwyczaić podczas prac dla php.pl) jest brzydka i nieczytelna. O ile więc developer może byc w stanie nauczyc się z niej korzystac, to już o zachęceniu do tego klienta można od razu zapomniec. Możliwe jest co prawda przebudowywanie jej interfejsu, i dostosowywanie designu, jest to jednak raczej karkołomne zadanie.
Mantis - wygląda całkiem nieźle, jednak interfejs nie jest zbyt czytelny i intuicyjny. Po pewnych (w sumie prostych) zmianach wyglądu da się nawet na nim pracowac

Moim zdaniem jednak trac i SVN rozkłada wszystkie inne propozycje na łopatki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.