Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SimpleXML a wydajność
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
doominic
W ramach prób poznania XML'a postanowiłem napisać coś na kształt prostego forum z uzyciem SimpleXML. Zasadniczy problem polega na tym jake są granice wydajności SimpleXML oraz jednoczesnego dostępu do jednego plku (xml) przez wielu uzytkowinków. Forum nie będzie zbyt mocno wykorzystywane (mała społeczność). Czy może się zdarzyć tak że przy próbie zapisu przez kilku użytkowinków plik xml może ulec uszkodzeniu questionmark.gif Czy należy stosować jakieś dodatkowe zabezpieczenia przed jednoczesnym zapisem do pliku xml questionmark.gif
Sh4dow
Nie jestem do konca pewien ale SimpleXML dziala na zasadach DOM czyli, ładuje cały plik do pamięci aby póżniej go edytowac itd. Przy wieszych plikach moze być to bardzo zasoborzerne. Jesli ma byc to jakies forum, to moze podziel posty na pojedyncze pliki xml ? Moze to obnizy po czesci wydajnosc, ale raz, zwiekszysz ilosc wolnych zasobow servera. Pozbedziesz sie jednoczesnego zapisu do tego samego pliku, mozesz nadawac im unikalne nazwy z wpisana tam data, a odczytywac wszystko funkcja glob" title="Zobacz w manualu php" target="_manual(). Chociaz juz bardziej stawial bym na sqlite niz na xml'a, jesli te xml'a nie maja byc uzywane nigdzie indziej, np. przez jakies API dla innych aplikacji.
Jednym słowem da sie zrobic wiele rzeczy ale nie wszystkie sa tak wydajne jak inne rozwiazania.
doominic
Dzięki za odpowiedz, faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie SQLite. XML bedzie chyba lepszy gdy najdzie mnie zrobienie jakiejś strony ze zdjęciami. smile.gif
mike
Ja tylko wtrącę jedną rzecz.

Cytat(doominic @ 5.12.2006, 16:13:03 ) *
Zasadniczy problem polega na tym jake są granice wydajności SimpleXML oraz jednoczesnego dostępu do jednego plku (xml) przez wielu uzytkowinków.
Otóż nie.
Zasadniczy problem jest taki, że ludzie stosują XML do przechowywania danych myląc go z mechanizmem podobnym do bazy danych.
XML służy przede wszystkim do transportu danych, a nie do ich przechowywania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.