wilkolaski
7.12.2006, 13:43:51
Przepraszam jak to nie ten dzial.
Chcialbym dowiedziec sie w jakim jezyku programowania lub jakich jezykach mozna napisac program/aplikacje ktora bedzie laczyla sie z aplikacja na serwerze i wymieniala dane, tzn serwerowa aplikacja bedzie wysylala dane do tej zainstalowanej u klienta. Aplikacja kliencka bedzie instalowana na platformach Windows, linux i pokrewne, MacOs. Bardzo prosze o pomoc. Dodam ze aplikacja kliencka bedzie przyjmowala i przetwarzala odebrane dane ktorymi czasami beda pliki Flashowe, pliki graficzne (jpg, png, bmp, gif), pliki audio i video ( mp3, mpg, flv, avi).
Da sie to zrobic w jakims jezyku programowania

Pozdrawiam.
dr_bonzo
7.12.2006, 13:49:19
Cytat
Aplikacja kliencka bedzie instalowana na platformach Windows, linux i pokrewne, MacOs.
Java, jest do wszystkiego i raz napisana aplikacja (no chyba ze bardzo sie starasz zeby byla nieprzenosna) da sie bez problemu uruchomic na innych OSach.
seaquest
7.12.2006, 14:05:06
Przy tylu OSach to tylko Java. Gdyby to był tylko windows proponowałbym .NET
wilkolaski
7.12.2006, 14:07:20
oki a z java to nie jest tak ze strasznie sie zamula tzn ze wolno dziala. Nie orientuje sie w javie az tak bardzo ale aplikacja napisana w niej do dzialania chyba potrzebuje maszyny wirtualnej a ja chcialbym zeby to bylo na zasadzie uruchamiania i uzytkowania plikow wykonywalnych czyli np odpalam pod winda plik EXE i aplikacja dziala chyba ze w tym co teraz pisze myle sie, jezeli tak to mnie popraw.
Do działania jest potrzebna wirtualna maszyna, ale to jest na każdym kompie a jak nie ma to klient instaluje i już.
I nic nie stoi na przeszkodzie żeby to był plik wykonywalny.
wilkolaski
7.12.2006, 14:23:59
Oki rozumiem to jeszcze dwa pytania.
1.A gdybym chcial wykorzystac C++ do napisania takiej aplikacji. Czy beda jakies ograniczenia zwiazne z dzialaniem programu na roznych platformach lub obsluga danych w formatach jakie podalem wczesniej.
2.Czy jezeli napisalbym to z wykorzystaniem Flasha to taka aplikacja bedzie poprawnie dzialac na roznych platformach.
nasty
7.12.2006, 17:09:28
Cytat(wilkolaski @ 7.12.2006, 15:23:59 )

Oki rozumiem to jeszcze dwa pytania.
1.A gdybym chcial wykorzystac C++ do napisania takiej aplikacji. Czy beda jakies ograniczenia zwiazne z dzialaniem programu na roznych platformach lub obsluga danych w formatach jakie podalem wczesniej.
Tak, bedzisz musial conajmniej kompilowac program na kazdej z platform
Cytat
2.Czy jezeli napisalbym to z wykorzystaniem Flasha to taka aplikacja bedzie poprawnie dzialac na roznych platformach.
A to juz chyba inna dzidzina: aplikacja webowa.
Na serwerze mozesz spokojnie uzyc PHPa bo nie bedzie potrzebowal tylu zasobow co Java.
No i oczywiscie wykorzystac do komunikacji Web Services (najlepiej SOAPa).
A co do aplikacji klienckiej to tak jak napisano wyzej Java byla by tutaj najrozsadniejszym wyjsciem.
nasty
7.12.2006, 17:33:55
Jak to bedzie aplikacja php na serwerze to nie bedzie trzeba web services i soap bo aplikaja bedzie odpalana z przegladarki, wiec bedzie i serverm i klientem w jednym.
Tylko, ze wilkolaski pisal o tym, ze aplikacja po stronei klienta bedzie przetwarzala jakies dane. Rozumiem z tego, ze te dane beda przesylane z aplikacji serwerowej, a do takiej komunikacji najlepiej wybrac Web Services.
wilkolaski
7.12.2006, 18:28:43
Seth ma racje, o cos takiego mi chodzi czyli ze aplikacja po stronie klienta bedzie pobierac i przetwarzac dane. Caly problem z java jest taki ze ona do dzialania potrzebuje machiny wirtualnej a jak ktos jej nie bedzie mial to musi zainstalowac a to sa dodatkowe czynnosci. Mi chodzilo o to zeby instalacja byla mozliwie jak najprostrza. Myslalem zeby uzyc do tego flaszki bo flaszek bez problemu przyjmie i przetworzy wszystkie dane na ktorych mi zalezy a do tego mozna zrobic ( przynajmniej pod winda ) wynikowy plik ktory zawiera w sobie flash player czyli jezeli ktos nie ma playera to i tak aplikacja zadziala. Problem zaczyna sie dopiero wtedy kiedy trzeba taki wynikowy plik zrobic dla linucha dlatego myslalem dalej np o C++ ktory obsluzy wszystkie platformy ale nie wiem jak sobie poradzi z przetworzeniem pobranych danych np z plikami Flash.
dr_bonzo
7.12.2006, 18:45:45
Cytat
Caly problem z java jest taki ze ona do dzialania potrzebuje machiny wirtualnej a jak ktos jej nie bedzie mial to musi zainstalowac a to sa dodatkowe czynnosci. Mi chodzilo o to zeby instalacja byla mozliwie jak najprostrza.
JEsli rozmiar klienta jest nieistotny to da sie wrzucic JRE do aplikacji, troche ustawianie sciezek, classpath'y i powinno dzialac, patrz np. ZEnd IDE -- ma wlasna 'Jave'.
wilkolaski
7.12.2006, 18:58:19
Oki i wtedy tworze pliki wynikowe na kazda platforme czy jeden ale uniwersalny ?
A tak z innej beczki to np java od obsluzenia pliku swf czyli flash wywoluje flash playera czy mozna to zrobic tak ze nie bedzie go wywolywala ale plik wyswietli ?
Szczerze mowiac to niezabardzo rozumiem w czym dokladni jest probme z instalowaniem Javy?
Gdyby dalo sie w prosty sposob stworzyc instalator na wszystkie platformy (albo wiekszosc) to chociazby najwieksze aplikacje mialy by taka opcje. A nie maja.
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Musisz tworzyc instalatory dostsowowane do danego srodowiska i jezeli chcesz wyreczyc uzytkownika od np. instalacji maszyny wirtualnej, to dolacz ja do instalki pod dana platforme.
Flash tez tutaj nie rozwiaze problemu. Ktos musi go zainstalowac na maszynie klienta. A dodatkowo trzeba pamietac, ze na linuxie jest stara wersja playera (bodajze 6ka) - no i tez trzeba ja zainstalowac.
Jezeli chcesz twrzyc aplikacje dostepne z roznych srodowisk, bez potrzeb instalacji dodatkowych rzeczy przez uzytkownika, to jedynym sensownym rozwiazaniem jest aplikacja internetowa - no ale ta nie pozwoli Ci na przetwarzanie skomplikowanych danych po stronie klienta.
Cos za cos.
Reasumujac problem przenosnosci aplikacji jest dobrze rozwaizany przy pomocy Javy. Java wymaga wirtualnej maszyny, ktora uzytkownik lub producent systemu musi zainstalowac. Mozesz dolaczyc do instalatora instalke wirtualnej maszyny ale konieczne jest stworzenie instalatorow pdo dany system operacyjny.
Innego wyjscie nie ma.
ikioloak
7.12.2006, 22:33:02
Zamiast Javy mozna uzyc jeszcze rozniez Pythona. Odpada problem wirtualnej maszyny.
wilkolaski
7.12.2006, 22:38:17
Dziekuje za pomoc. Temat troche mi sie rozjasnil i z tego co tu czytam to rzeczywiscie Java bedzie najlepszym rozwiazaniem. Zastanawiaja mnie tylko trzy rzeczy.
1. Jezeli z Flaszka pod Linuxa sa takie problemy tzn stara wersja Flash Playera to jak wyglada sprawa z stronami wykonanymi w Flaszu. Mecze temat Flasza bo dlugo siedze w Action Scripcie i chcialem jakos to wykorzystac.
2. Jezeli ta aplikacja napisana bylaby w Javie to w jaki sposob np wyswietlalby animacje flaszowa tzn czy uruchamiany jest wtedy Flash Player w jakims oknie czy mozna wkompilowac odtwarzacz flasza do tej aplikacji.
3. Co rozumiesz pod pojeciem aplikacja internetowa.
Ad. 1
Strony wykonane pod Flasha np 8 po prostu nie chodza :/
Ad. 2
Musial by uzyc zainstalwoanego playera (biblioteki). A moze istnieja tez jakies komponenty dla Javy, ktore da sie wkompilowac - nie wiem tego, musial bys sprawdzic na googlach.
Ad. 3
Aplikacja napisana jako dynamiczna strona WWW.
Cytat(ikioloak @ 8.12.2006, 00:33:02 )

Zamiast Javy mozna uzyc jeszcze rozniez Pythona. Odpada problem wirtualnej maszyny.
Python przeciez tez jest kompilowany do kodu posredniego, i tak czy inaczej musisz miec zainstalowanegy python'a na platformie na ktorej pracujesz. Pelni to taka sama funkcje jak Maszyna Wirtualna Javy
kamiox
16.12.2006, 17:12:31
Cytat(Seth @ 8.12.2006, 10:49:58 )

Ad. 1
Strony wykonane pod Flasha np 8 po prostu nie chodza :/
Jest już Flash Player 9 for Linux, Beta 2 i działa całkiem sprawnie

Więcej info na oficjalnym blogu Adobe:
http://blogs.adobe.com/penguin.swf/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.