Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blog - co powinien mieć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fallout
Witam,

wielu z was posiada własne blogi, dev-blogi i tym podobne. Mam pytanie, jakbyście zakładali takiego bloga na jakimś "gotowcu" jakich funkcji, rozwiązań, ułatwień byście oczekiwali?

wiadomo, że podstawa to możliwość użycia własnego szablonu, archiwum, komentarze, ale to jest standard.
Czekam na wasze pomysły smile.gif

pozdrawiam
NuLL
-> Pluginy jak w wordpressie
-> Trackback, pingback
-> Narzedzia do walki ze spamem

jak sobie przypomne cos wiecej to dopisze tongue.gif
Ociu
Na pewno łatwość obsługi smile.gif.
SHiP
- teminarz, gdzie mógłbym umieszczać np swoje projekty i ich procent ukonczenia, zadania na przyszly tydzien etc.
- ładny downlaod
- elementy ajaxowe

EDIT:
zapomnialem o linku ;]
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=53630
Fallout
Dzięki za odpowiedzi i linki, na pewno wezmę to pod uwagę.

pozdrawiam
vip3r
Moim zdaniem
-Download
-Galeria zdjec
-Ksiega gosci
Ociu
Download i GB w blogu ? :/
Turgon
Chciałbym kontynuować temat w związku zamknięciu innego przez nospora. Czego potrzeba w blogu?
starach
Pytanie czego trzeba w blogu przypomina pytanie czego trzeba w systemie zarządzania treścią. Weźmy sobie chociaż taki cms jak PHP-Fusion są do niego wtyczki które urozmaicają jego obsługę. Dlatego jak piszesz własny blog sądzę że dobrym pomysłem było by rozpatrzeć jego modularność i jeśli by zaszła taka potrzeba zrobić do niego wtyczki.
-------------------------------------------------------
Jakby kto zaczął tutaj sapać że są lepsze CMS'y od php-fusion to mu od razu powiem że na pewno ale nie jestem zwolennikiem żadnego z nich. - to był tylko przykład.
sf
Mi trzeba pola textarea by można było wpisać notkę i potem ją wysłać. Styknie ;]
Jabol
Gotowej biblioteki szablonów. Edytora WYSIWYG. Dobrych metod sortowania zarówno od strony admina jak i od strony usera.
NuLL
Przepisz Wordpressa na ladniejszy kod i bedzie gut mysle smile.gif
Sokal
Według mnie nie ma potrzeby robienia swojego systemu bloga winksmiley.jpg
Wiem coś o tym... Sam chciałem takie coś zrobić.

Miało to "różne różności", np. pluginy, system szablonów, anty spam i takie tam. Ale jak już dochodziłem do końca to uznałem, że tylko straciłem czas.

Nie będę przecież całe życie pracował nad takim systemem, a są wiele lepsze typu WordPress nad którym na pewno będzie ktoś pracował...

Więc ja bym na twoim miejscu nie zaczynał takiej roboty.

Ale to jest tylko moje zdanie smile.gif Zrobisz jak zechcesz

Pozdro
Strzałek
Najważniejsze w tego typu skryptach jest dobre API do wtyczek.

Wordpress jest najpopularniejszy, mimo iż nie jest najlepszy, ponieważ ma ogromną ilość wtyczek i ich pisanie jest dość łatwe. Tak samo w przypadku chociaż by Firefoxa którego cała potęga tkwi właśnie we wtyczkach.
Bastion
Blog to raczej strona _osobista_ - wiec ciezko powiedziec co powinien miec. Najprosciej to mozna odpowiedzec, ze to, co chce miec wlasciciel smile.gif Jedyne o co powinienes zadbac to o wygode poruszania sie po nim, kanaly rss tez sa dobrym pomyslem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.